ERZURUM (CİHAN)- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Artvin’in Hopa mitinginde çıkan olaylara karıştıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 30 kişiden 12'si tutuklanarak cezaevine gönderildi. 18'i ise serbest bırakıldı.
    Hopa'da çıkan olaylarda toplam 30 kişi gözaltına alınmıştı. Nöbetçi mahkeme tarafından cumartesi günü 6, pazar günü ise 2 kişi tutuklanmıştı. 9 kişi de emniyetteki ifadeleri tamamlandıktan sonra bugün sabah saatlerinde özel yetkili Cumhuriyet Savcılığı'na sevk edildi. Savcılıkça 5 kişi serbest bırakıldı, 4 kişi ise tutuklanarak cezaevine gönderildi.
    Bugün Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Rasim Karakullukçu tarafından sorgulamaları yapılan zanlılardan Cengiz Akyüz, Ender Yalçın, Erhan Köse ve Şenol Kotil, tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye çıkarıldı. Mahkeme sanıkların tutuklanmasına karar verdi. Sanıklar daha sonra Erzurum Tipi Cezaevi'ne gönderildi. Sanıkların, 'örgütlü olarak kamu malına zarar vermek' ve 'kamu görevlilerine karşı gelmekten' yargılandığı belirtildi.
    Böylece tutuklu sayısı 12'ye ulaştı. 18 kişi ise çıkarıldıkları savcılık ve mahkemece serbest bırakıldı. Tutuklanan 12 sanığın isimleri şöyle: Ali Aksu, Şafak Ustabaş, Ender Öner, İbrahim Aksu, Şinasi Gümüşkaya, İdris Akbıyık, Görgü Demirpençe, Önder Öner, Cengiz Akyüz, Ender Yalçın, Erhan Köse ve Şenol Kotil.
    Gözaltına alındıktan sonra savcılık ve mahkemece serbest bırakılanların isimleri de şu şekilde: Efrahim Vahiç, Cemil Aksu, Pınar Kaplan, Murat Cihan, MetinYılmaz,Şenol Çelik, Emine Akyıldız, İsrafil Yaviç,Yavuz Yenigül,Gökhan Karakuluç, Şefik Kalkan, Emrah Civelek, Hakan Tatoğlu,Resul Köse, Erdoğan Ustabaş, Tanju Aksu, Hüseyin Ustabaş ve Erdal Türker.
    Çağdaş Hukukçular Derneği Ankara Şube Genel Sekreteri ve bir kısım sanıkların avukatı Gülşen Uzuner, tutuklamaların kaldırılmasına yönelik bir üst mahkeme müracaat edeceklerini söyledi. Uzuner, sorgu ve yargılama sürecinde usul hatası yapıldığını iddia etti. Avukat Uzuner, gözaltındaki zanlılara işkence yapıldığını belirterek, yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını kaydetti. CİHAN