Özbay, Duran'ın gönderdiği yazıda okullarda yıl boyunca konuyla ilgili etkinlikler ve bilgilendirme yapılmasının ve bunların fotoğraflanıp, tutanak altına alınmasının istendiğini belirterek, "Fazlasıyla dayatmacı olan bu uygulama, sözde demokrasi kavramı gerekçe gösterilerek yapılmaktadır" dedi. 

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'na bağlı Eğitim-İş Denizli Şube Başkanı Kadem Özbay, Türkiye Cumhuriyeti'nin en acı olaylarından birini 15 Temmuz gecesi yaşadığını, Gazi Meclis'in bombalandığını, yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiğini, darbe girişiminin bir daha yaşanmamasının en büyük dilekleri olduğunu belirterek, eğitim öğretim yılında ilk ders zilinin 15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitlerimiz programıyla açıldığını, hafta boyunca çeşitli etkinlikler ve törenler yapıldığını söyledi. Şube Başkanı Özbay, okullarda bir hafta boyunca anlamına uygun etkinlikler yapıldığını belirterek, "Ancak Honaz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, 29 Eylül günü gönderdiği yazıda kurumlarına bağlı tüm okul ve kurumlarda 15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitlerini Anma Programı etkinliklerinin hergün ders saatlerinde gerçekleştirilmesi istenmekte, bununla da yetinmeyip etkinliklerin raporlaştırılarak, fotoğraflanarak tutanak altında kurumlarda saklanmasını istemektedir. Fazlasıyla dayatmacı olan bu uygulama, sözde demokrasi kavramı gerekçe gösterilerek yapılmaktadır. Uygulanması istenen bu etkinlikler nedeniyle günlük ders planları aksamakta ve müfredatın yetiştirilememe sorunu da doğmaktadır. Olayın bir başka boyutu da veliler çocuklarının bu durumdan ürktüğünü, sıkıldığını ve daha fazla okula gitmek istemediklerini de dile getirmektedirler" dedi. 



15 Temmuz Darbe girişimi sonrası yürütülen soruşturmalar eski İlçe Milli Eğitim Müdürü Nihat Demirbilek'in açığa alınarak yerine vekaleten Osman Duran'ın getirildiği Honaz'da okullara gönderilen yazıyı eleştiren Özbay, "Uygulanması istenilen dayatma ürünü etkinliklerle normalini özlediğimiz ülkemizde eğitim sistemimiz OHAL'den de beter hale getirilmiştir. 15 Temmuz sonrası birilerinin kraldan çok kralcı olduğunu görüyoruz ve merak ediyoruz bunun sebebi geçmişlerinde cemaatlerle olan sıkı ilişkileri olabilir mi diye… Vekaleti alan apar topar keyfi uygulamalara mı imza atacaktır? Önceliğimiz eğitimin kalitesini ve verimliliğini arttırmak olmalıyken her gün ve ısrarla yaptırılmak istenen etkinlikler ile gereksiz ve dayatmacı bir eğitim anlayışı mı ortaya konulacaktır?" diyerek talimata tepki gösterdi. 



Sendika olarak her zaman olduğu gibi çocuklardan yana tavır alacaklarını belirten Özbay, "Birilerinin siyasi beklentilerine, kimlikler üzerinden ayrıştırmalarına, inançlar üzerinden sömürüsüne izin vermeyeceğiz. Gelecek nesillerin bizlerin eseri olacağı bilinciyle, bilimsel, laik, demokratik, çağdaş, ulusal ve parasız eğitim mücadelemiz devam edecektir" dedi.

Honaz İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Osman Duran ise devlet memuru olduğu için konuyla ilgili açıklama yapamayacağını söyledi.