20 bin nüfuslu bu mahallenin ortalama attığı çöp günde 20 ton. En düşük tonajlı çöpü ise, kendi gübresini ve hayvan yemini çöpleri ayrıştırarak üreten kenar mahalleler çıkarıyor.
 
Merkezefendi Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, 21 çöp toplama aracı ile çalışarak konteynırlarda biriken atıkları topluyor. Çalışmalar sabah 07.00 ve 15.00 arası ilk vardiya, 16.00 ile 01.00 arası ise ikinci vardiyadan oluşan çalışma sürecine sahip. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü yetkilileri her araçta şoför ile birlikte 3 personel bulunduruyor.

Ekipler özellikle ana arterlerde bazen gün 3 kez çöp toplarken, çöp toplama saatleri her mahalleye göre değişiyor. Yılda 104 bin haneye yaklaşık 10 milyon çöp torbası veren Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri, mavi poşetlerde ambalaj atıklarını, siyah poşette de evsel atıkları topluyor. Günde 280 ile 300 ton arası atık toplandığını kaydeden Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü yetkilileri, en çok çöpü 20 bin nüfuslu Değirmenönü Mahallesi’nden alıyor. 20 bin kişinin yaşadığı mahalleden günlük ortalama 20 ton çöp alınıyor. En az çöp ise banliyölerden toplanıyor. Çöpleri ayrıştırarak kendi gübresini ve hayvan yemini çöpten çıkarak vatandaş yerinde ayrıştırma yapıyor. Bu da kenar mahallelerden toplanan çöp oranını aşağıya çekiyor.
Belediye Başkanı Muhammet Subaşıoğlu, çöplerin alınması ve şehrin temizliğinin görevleri arasında olduğunu, ancak vatandaşların da asgari düzeyde çevre temizliğine özen göstermesi gerektiğini söyledi. Subaşıoğlu, “Belediye olarak şehrin merkez mahallelerinden çöp konteynırlarını kaldırdık. Çünkü kötü görüntü ve kokuya neden oluyor. Bunun yerine vatandaşlarımıza poşet dağıtıyoruz. Çöplerini de belirlenen saatlerde dışarı çıkarıyorlar. Ekiplerimiz 2 vardiya halinde bu atıkları topluyor. Hedefimiz daha temiz daha yaşanabilir Merkezefendi… Hem sosyal hem de teknik projelerimizle bunu tesis etme amacındayız” dedi