Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Özer, hedeflerin kısa sürede hayata geçirilebilecek nitelikte olduğunu belirterek, “2016 Eylem Planı’nın uygulanmasıyla birlikte hem sosyal hem de ekonomik getiriler büyük olacaktır” dedi.
DTO Başkanı Necdet Özer, hükümetin açıkladığı 2016 Eylem Planı’nın uygulanmasıyla iş dünyasının ve ekonominin önünün açılacağını ifade etti. Programın, 2015 yılı büyüme rakamlarının beklentilerin üzerinde gelmesiyle birlikte iyimserlik ve moral artışı sağladığını söyleyen Özer, “Planın getirdiği önemli hedeflerin kısa sürede hayata geçirilebilecek nitelikte olduğu görülmektedir. Asgari ücretin net 1300 liraya çıkması, gelir dağılımının düzelmesine yardımcı olacaktır. Ancak iş dünyası olarak asgari ücretteki özel sektörün üzerindeki yüklerin hafifletilmesi gerekmektedir. Genç işsizliğin azaltılması ve gençlerin toplumda verimli şekilde yer almasını sağlamak için yatırım ve iş kurma kredisi sağlanması, yeni işe giren gençlerin ücretlerinin bir yıl devlet tarafından karşılanması işveren bakımından da önemli bir teşvik olacaktır. Ayrıca kıdem tazminatı sisteminde yaşanan sorunların çözümü amacıyla ilgili sosyal taraflarla istişare içinde gerekli mevzuat düzenlemesi yapılacak olması bizleri memnun etmiştir” diye konuştu.
Planda piyasayı canlandıracak ve devlete gelir kaynağı sağlayacak önemli uygulamalar olduğunu da açıklayan Özer, “KOBİ ve esnafın gelir vergisi muafiyet sınırının yükseltilmesi, yem ve gübreden alınan KDV’nin kaldırılması piyasalarda yeni bir canlanma getirecektir. Yem ve gübrede KDV’nin kalkması tarım sektörü için önemli bir destek olacaktır. Kırsal kalkınma desteklerinin tüm illeri kapsayacak şekilde genişletilmesi ise tarım sektöründe yeni yatırımlar sağlamasını bekliyoruz. Kentleşme sorunları ve kentleşme sonucu ortaya çıkan rantın vergilendirilmesi önemli kamu kaynağı oluşturacaktır” şeklinde konuştu. Toplumdaki huzur ve düzenin güçlendirilmesi için düşünülen düzenlemeler aynı zamanda ekonominin ihtiyacı olan güven ortamını de geliştireceğini belirten Özer, “Planın uygulanmasının hem sosyal hem de ekonomik getirilerinin büyük olacağını inanıyoruz. 2015 yılı ilk 9 aylık büyüme oranının yüzde 3,4 ve üçüncü çeyrek büyümesinin yüzde 4 gibi beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi, yeni planla birlikte ekonomik büyümenin hızlanacağı beklentilerimizi artırmıştır” dedi.