Dünyanın pek çok bölgesinde mağazaları bulunan Catch Jeans’ın kurucusu Hakan Yurtbaşı, koronavirüs salgını yasaklamalarında insanların alışveriş bağımlılıklarına yönelik açıklamalarda bulundu. Her alanda olduğu gibi tekstil alanında da salgının önemli etkiler gösterdiğini ifade eden Yurtbaşı, salgının yeni tüketici deneyimleri kazandırdığına dikkat çekti.

“Salgın Alışverişe Farklı Boyut Getirdi”

Sokak modasını yansıtan tasarımlar ile dünyaca ünlü bir marka olan Catch Jeans’ın kurucusu ve CEO’su Hakan Yurtbaşı salgın dönemindeki alışveriş deneyimlerine değindi. Yurtbaşı yaptığı açıklamalarda şu sözleri kullandı: “Salgın tüm yaşam pratiklerinde olduğu gibi alışveriş alışkanlıklarında da değişimlere yol açtı. İnsanlar öncelikle salgın döneminde neleri talep ettiklerini gerçekten sorguladılar ve pek çok günlük alışveriş alışkanlıkları olmadan da yaşayabildiklerini gördüler. Ancak alınması zorunlu olan türden alışveriş istekleri de farklı bir boyuta geçti.”

“Bu dönemde özellikle internet üzerinden alışveriş arttı,” diyen Yurtbaşı “İnternet üzerinden alışveriş yapmak insanlara daha cazip gelmeye başladı. E-ticaret ile çok kolay bir şekilde insanlar aradıklarını buldular ve rahat şekilde alabildiler. Bu da her sektörde olduğu gibi tekstil sektörü için de geçerli oldu,” dedi.

Hakan Yurtbaşı; Yasaklarda İnsanların Alışveriş Bağımlılığını Ele Aldı

“Alışveriş Her Zaman Bir Zorunluluk”

Salgın dönemine dair açıklamalarına devam eden Yurtbaşı; “İnsanlar bu süreçte özellikle alışverişlerinde önceliklerini fark ettiler. Bunlara yönelik harcamalar yaparak farklı bir süreçten geçtiler. Özellikle kapanma ve yasaklamalar ile birlikte pek çok mağaza hizmet veremediğinden mağazalara karşı olan ilgi de düşüş yaşadı. Mağazalar sadece tek bir aranan ürün için değil, bazen kafa dağıtmak bazen de bir anda görülerek hoşa giden şeylerin alınması için önemli yerlerdir. Salgın döneminde en büyük değişim mağazaların alışverişe olan etkisi üzerinde görüldü,” dedi.

Salgın sonrasında, normalleşme adımları ile bu alışkanlıkların tekrar kazanılacağına işaret eden Yurtbaşı “Yasaklamalar bittikçe tekrar insanlar eski alışkanlıklarına dönecektir. Ancak kısıtlamalar döneminde kazandıkları alışkanlıkları da terk etmeyecekler ve onları da diğer alışkanlıklarının yanına ekleyecekler. Bu sayede piyasalar için bundan böyle çok daha yeni alışveriş alışkanlıkları söz konusu olacak. Buna uyum gösteren markalar başarılı olurken, ilgisiz kalanlar ise dışarıda tutulacak,” şeklinde konuştu.