MARDİN (CİHAN)- Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "İmam hatip liseleri, devletle milleti buluşturan, milleti millet yapan değerleri ayakta tutan önemli bir müessesedir." dedi.
    Türkiye geneli imam hatip liseleri öğrencileri arasında Kur'an-ı Kerim okuma yarışmasının finali Mardin’de düzenlendi. Grand Yay Oteli'nde gerçekleşen finallere Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Remzi Kaya, Mardin Valisi Turhan Ayvaz, AK Parti Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey, eski Vali Muammer Güler, Mardin İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği Başkanı ve AK Parti Mardin Milletvekili Adayı Abdurrahim Akdağ, Mardin Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu, Mardin Müftüsü Mehmet Kızılkaya, din görevlileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
    Kur'an-ı Kerim okunması ile başlayan finallerin açılış konuşmasını Mardin Valisi Turhan Ayvaz yaptı. Vali Ayvaz konuşmasında “Bin yıllara kadar bu bölgeye baktığımızda, birbirleri ile savaşan, katliamlar yapan, hatta nehirleri kanla akan bir toplum görüyoruz. Kur'an ile tanıştıktan sonra özellikle Karahanlılar’dan sonra bakıyoruz ki artık bu toplumlar başkasının mutluluğu için yaşayan toplumlar olmuş. Bu da bize ilahi bir kitap olduğunu gösteriyor. Atalarımız der ki Kur’an Arabistan’a inmiştir, Osmanlı yazmıştır, Mısırlı okumuştur. Fakat yeni hafızlarımızı görüyoruz ki sadece yazma değil artık maşallah çocuklarımız, hafızlarımız okumayı da çok iyi yapıyor. Artık neslimiz hem okuyor hem de yazıyor. Bu da çok güzel şeyler.” dedi.
Vali Ayvaz dünyada son kez Türklerin hâkimiyetinin kıyametten önce gerçekleşeceği ile ilgili ise “Ufak tefek şeyler kesinlikle hiçbirinizin moralini bozmasın, çünkü bin yıldır dini mübin için koşturan, Mekke -Kabe için koşturan, yaşayan bu millete inanıyoruz ki Cenab-ı Hak rahmetini kıyametten önce son defa gösterecektir.” diye konuştu.
    Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ise imam hatip liselerinin önemine değindi. Görmez, şöyle konuştu: "İmam hatip liseleri, Cumhuriyet dönemi marif sistemimizin sadece milletimize değil aslında bütün insanlığa armağan ettiği çok müstesna bilgi, eğitim, ilim ve ahlak yuvalarıdır. İmam hatip liseleri kâinatın ayetleri ile Kur'an ayetlerini buluşturmak, dinle bilimi barıştırmak, akılla kalbi, akılla vahyi buluşturmak, doğru ile batıyı buluşturmak, mazi le istikbali buluşturmak kolay bir iş olmasa gerek. Ve inanıyorum ki bu okullarımız geliştirdikleri okul müfredatı sistemi ile, programı ile, bunları başaran ve bir başka açıdan da devletle milleti buluşturan önemli müesseseler olmuştur. Devletle milleti kaynaştıran, devletle millet arasındaki problemleri ortadan kaldıran çok önemli müesseselerdir. Ben öncelikle son yıllarda okullarımızın gelişmesinde büyük emeği geçen, kalitesinin artırılmasında hizmet edenlere huzurunuzda teşekkür etmek istiyorum. Dostlar, milleti millet yapan üstün değerler vardır. İşte bu değerleri yaşatmak, bu değerleri bir eğitim kurumu ile sürdürülebilir kılmak son derece önemlidir. İşte imam hatip liselerimiz aynı zamanda bunu gerçekleştirdiler. Milleti millet yapan değerleri ayakta tuttular."
    Yüce Peygamber(sav)'in Kur'an’la ilgili 'Kur'an Allah’ın yeryüzündeki edep sofrasıdır. Gücünüz yettiği derece o edep sofrasından nasipleniniz.' dediğini aktaran Görmez, sözlerine şöyle devam etti: "Milletler, toplumlar bu edep sofrasından nasipleri oranda millet olmuşlar, nasipleri oranda aynı zamanda bir edebiyat geliştirmişler, bir kültür geliştirmişler, bir medeniyet inşa etmişlerdir. Kur'an-ı Kerim milletimizin sadece bir değeri değil, bütün değerler manzumesini oluşturan, bütün değerlerini ayakta tutan bir değerler manzumesidir. Aslında sadece bizler Kur'an’a borçlu değiliz, bütün insanlık Kur'an’a borçlu, inanan inanmayan bütün insanlar bugün Kur'an’a borçludur. Neden çünkü Kur'an bütün insanlığın ufkunda bir sıçrama meydana getirmiştir. Kur'an bütün insanlığın ufkunda varlıkla ilgili, kâinatla ilgili insanla ilgili, kadınla ilgili, adaletle ilgili, ahlakla ilgili bir sıçrama meydana getirmiştir. Bugün inanmayan insanların güzelliklerin kökeninde Kuran’ın payı vardır. Onun için sadece biz Müslümanlar Kur'an’a borçlu değiliz, bütün insanlık Kur'an’a borçludur. Millet olarak is biz Kur'an’la yücelen bir milletiz. Kur'an’a sahip çıktığımız oranda yücelmişsizdir. Üzülerek belirtiyorum. Çağdaş milletler, gücü başka milletlerin kafasına vuracak bir güce dönüştürdüler. Hâlbuki bilge ahlaktır, sorumluluktur. Bilgi Allah’a karşı tevazudur.”
    Açılış konuşmalarından sonra 11 bölgeden gelen öğrenciler ilahiyat fakülteleri öğretim görevlilerinden oluşan jüri önünde Kur'an-ı Kerim okuyarak hünerlerini sergiledi. Finaller sonunda İzmir Anadolu İHL’den Eşref Kaya 98 puanla birinci, Anakara Tevfik İleri İHL’den Ahmet Demir 97 puanla ikinci, Van Erçiş İHL'den Sadık Tunç 95 puanla üçüncü oldu. İlk üçe girenlere tam altın ve diz üstü bilgisayar hediye edildi.
    Törenden sonra Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez hem öğrencilere hem de Mardin valisi Turhan Ayvaz ve Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu’na birer plaket verdi. CİHAN