Nalan Kaynak Anadolu Lisesi Fizik öğretmenleri Havva Han Şimşek ve Tahsin Demirciler ile Okul Müdürü Yusuf Bakıt tarafından hazırlanıp TÜBİTAK tarafından desteklenen "4005 - Bilim ve Toplum Yenilikçi Eğitim Uygulamaları" projeleri kapsamında "Yıldızlardan Yıldızsılara-2" projesi, Pamukkale Tripolis Otelde gerçekleştirildi. TÜBİTAK Bilim ve Toplum Programları Müdürü Doç. Dr. Mustafa Orhan'ın da katıldığı projenin açılış günü etkinliklerine Merkezefendi Kaymakamı Şükrü Görücü, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Şener Bayram da katıldı.





Yıldızlardan Yıldızsılara- 2 projesi TÜBİTAK-4005 projeleri kapsamında sunulan çoğunluğunu üniversitelerin oluşturduğu yaklaşık 150 proje arasından desteklenmeye değer bulunan 14 proje arasına girmeyi başardı. Proje ayrıca Ortaöğretim kurumları içinde desteklenen tek proje oldu. Proje kapsamında Temmuz ayında düzenlenen eğitimlere Türkiye genelinden yapılan başvurulara göre seçilen 35 Fizik öğretmeni ile 15 Fen Bilimleri öğretmenine Astronomi alanında teorik ve uygulamalı eğitim verildi. Ayrıca uygulama atölyeleri kurularak, aynalı teleskop ve mercekli teleskop yapabilme, teleskop kullanabilme, gökyüzü fotoğrafçılığı, güneş saati, el planetaryumu, iğne deliği kamera yöntemiyle güneş çapının hesaplanması gibi çalışmaları yapıldı. Otel bahçesine kurulan ve 'Castor' adıyla bilinen 50 santimetre ayna çaplı el yapımı teleskop ile gökyüzü gözlemi yanında Nalan Kaynak Anadolu Lisesi Gözlemevi'nden derin uzay cisimleri gözlemleri de yapıldı.





Projenin son gecesinde ise, Antik Dönemde Astronomi çalışmaları uygulaması, Takım Yıldızlarının Mitolojik Hikayeleri "Biz Bu Saçları Değirmende Ağartmadık" başlığıyla Hierapolis Antik Tiyatroda oynandı. Milat öncesi ve sonrası dönemlerde yaşamış Astronom ve Filozoflar olan Aristoteles, Pisagor, Thales, Batlamyus, Aristarkus ve Hypetia tarafından antik dönem kıyafetleri giyilerek astronomi konusundaki görüşler canlandırıldı.