Denizli'de yaz aylarında klima kullanımın arttığına dikkat çeken Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uz. Dr. Murat Çubukçu, klimanın yanlış kullanımın fıtık ve kireçlenme gibi hastalıklara bağrı ağrıları şiddetlendirebileceğine dikkat çekti. 

Yaz mevsiminin gelmesi ve hava sıcaklığının yükselmesiyle birlikte klima kullanımı da arttı. Denizli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uz. Dr. Murat Çubukçu da bilinçsiz klima kullanımı konusunda uyarılarda bulundu.  Yaz aylarında bilinçsiz klima kullanımının çeşitli sağlık sorunlarına davetiye çıkardığını, bu sorunlardan birinin de baş, boyun, omuz ve sırt bölgesindeki kas iskelet sistemi kaynaklı ağrılar olduğunu söyleyen Uz. Dr. Murat Çubukçu, “Özellikle fıtık ve kireçlenmeyi de içeren dejeneratif boyun hastalıkları ve miyofasial ağrı sendromu, fibromiyalji sendromu gibi kas kaynaklı hastalıklara bağlı ağrılar klimaların yanlış kullanılması sonucu şiddetlenebilir” dedi. 

Soğuk havanın kaslarda spazma ve ağrıya neden olabildiğini belirten Murat Çubukçu, “Yapılan araştırmalar, vücuda direkt soğuk hava teması sonrası gelişen bioelektrik aktivite değişikliğinin tetik noktaları uyardığını göstermiştir. Bunun sonucunda ağrısız tetik noktalar aktifleşerek ağrılı hale gelmekte, ağrılı olanlar ise daha da şiddetli ağrıyla kendini göstermektedir” diye konuştu.  

Boyun, sırt ve omuz bölgesindeki ağrıların en sık nedenlerinden birinin miyofasial ağrı sendromu olduğunu aktaran Çubukçu şöyle devam etti: “ Miyofasial ağrıların sık görülen iki kürek kemiği arasındaki formuna halk arasında "kulunç" dense de, miyofasial ağrılar sadece sırtta değil, yüz bölgesinden ayağa kadar kasların olduğu her yerde gelişebilir. Ancak sıklıkla boyun ve sırt bölgesi ile omuz kuşağında görülür. Röntgenler, MR'lar, kan tetkikleri tamamen normal çıkabilir. Bu hastalık esas olarak hekimin muayenesi ile ortaya konabilir. Miyofasial ağrı sendromunda kaslarda gergin bantlar ve bu bantlar içinde ağrılı tetik noktalar vardır. Bu tetik noktalardan farklı vücut bölgelerine ağrı yansıyabilir. Bu ağrı çok şiddetli olabilir ve kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Bu ağrılar, uygun olmayan pozisyonda uzun süre kalma, aşırı aktivite, yorgunluk, soğuk gibi nedenlerle şiddetlenebilir” ifadelerini kullandı. 

“KLİMANIN KARŞISINA OTURMAYIN”

Klima kullanımında yapılması gerekenlere değinen Uz. Dr. Murat Çubukçu klimanın vücutla doğrudan temas ettirilmemesinin önemine değinerek şu tavsiyelerde bulundu: 

“Klima kullanımında en önemli sorun, soğuk hava akımının vücuda doğrudan temas ettirilmesidir. O halde, her şeyden önce klimanın karşısında oturulmamalı, çalışma veya oturma düzenleri buna göre dizayn edilmelidir. Klima kullanırken, doğrudan değil dolaylı soğutma tercih edilmelidir. Bunun için hava akımı tavana, duvara, otomobilde ise cama veya kapılara yönlendirilmeli, hızını yitirdikten sonra ortamda dağılması sağlanmalıdır. Bir diğer nokta klima ısısı çok düşük sıcaklıklara ayarlanmamalıdır. 20-21 santigrat dereceler, hem kas sağlığı için hem de yazlık kıyafetlerle bunalmamak için uygun sıcaklıklardır” dedi.