ZONGULDAK (CİHAN)- Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde hava şartlarından dolayı fındık hasadının geçikmesiyle zor günler geçiriyor. Memleketlerinden getirdikleri yiyecekleri, hasadı beklerken tükettiklerini anlatan işçiler, Ramazan'ın da etkisiyle gıda sıkıntısı çektiklerini belirterek, yetkililerden yardım istiyor.
Alaplı’ya her yıl Ağustos başında Doğu illerinden fındık toplamak için gelen mevsimlik işçiler, geçmiş yıllarda Alaplı’ ya geldiklerinin ertesi günü fındık toplamaya yani para kazanmaya başlarlardı. Ancak bu sene umdukları gibi olmadı. Yaz mevsiminin ve sıcakların geç başlaması, fındık hasadını geciktirirken, Doğu illerinden fındık toplamak için gelen işçilerde, Ramazan ayında mağdur oldu. Oruç tutan birçok işçi günü birlik gelir elde etmek için çalışmak zorunda olduklarını, fındık hasadının geç toplamaya başlanması ile mağdur olduklarını söyledi.
İşçi başı Tahir Yoksul, konuşmasında "Ben işçi başı olarak üçyüz işçimi bir şekilde çalışacakları alanlara yerleştirdim. Her ne kadar sağlıklı olmasa da başlarını sokacakları bir yer bulduk. İşçilerin hepsi memleketlerinden getirdikleri gıda maddelerini bitirdiler. Çalışma daha başlamadı. On gün sonra fındık toplanmaya başlanacakmış. Üçyüz işçinin günlük ihtiyacını karşılamak mümkün değil. Devletimizde gıda ve giyecek yardımı bekliyoruz. Önümüzde Ramazan bayramı var, bayramı da burada geçireceğiz sanırım. İşçilerimizin birçoğu oruç tutuyor. İftarlarını açarken gördüğümde, insan olarak üzülüyorum. Sıcak çorba ile iftar açmayı bırakın, soğan ekmekle sahur yapıyorlar. Akşam da bir lokma ekmek bir domatesle iftar açanlarımız var. Devlet yetkililerinden yardım bekliyoruz." dedi.
CİHAN