Türk Medeni Kanunu, boşanma nedenlerini genel boşanma ve özel boşanma sebebi olarak ikiye ayırmıştır. Özel boşanma nedenlerinin maddeleri kanunda tek tek sıralanmıştır. Genel boşanma sebebi genel olarak şiddetli geçimsizlik hali olarak karşımıza çıkar. Bu yazımızın konusu olan fiili ayrılık, genel boşanma nedenleri arasındadır.

Fiili ayrılık nedeniyle ortaya çıkan boşanmada, medeni hukukta yer alan boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış olan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın verildiği tarihten itibaren 3 yıl geçmesi halinde, eşler birbiri ile uzlaşmaya varmayıp ortak hayat kuramamışlarsa evlilik birliği temelden sarsılmış kabul edilir. Eşlerden birinin isteği ile bu aşamaya gelen evlilikler boşanma ile sonuçlanır.

Fiili Ayrılık Nedeniyle Boşanma Davasının Şartları Nelerdir?

Fiili ayrılık nedeniyle boşanma davası açabilmek için belirli şartlar bulunmaktadır.

  • Eşler arasında öncesinde bir boşanma davası süreci yaşanmış olması,
  • Açılan önceki boşanma davası reddedilip eşlerin evliliklerinin boşanma ile sonuçlanmamış olması,
  • Açılan boşanma davasında reddedilme kararı kesinleşmiş olması,
  • Reddedilen boşanma davası, Türk Medeni Kanunu ile düzenlenen boşanma nedenlerinden herhangi birine dayanıyor olması,
  • Kararın verildiği tarihten itibaren 3 yıl geçmiş olması,
  • Geçen bu 3 yıl içerisinde her ne sebeple olursa olsun ortak hayatın kurulmamış olması gibi fiili ayrılık nedeniyle boşanma davası açabilmenin şartları vardır.

Fiili Ayrılık Nedeniyle Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Fiili ayrılık nedeniyle boşanma davasının bütün şartları sağlanıyor ise dava aile mahkemelerine başvurularak açılır. Aile mahkemesi olmayan yerlerde asliye hukuk mahkemesinde, aile mahkemesi sıfatı ile dava açılabilir.

Fiili ayrılık nedeniyle açılan boşanma davasında süreç, diğer boşanma davasında oluşan süreç ile aynı ilerlemektedir. Diğer boşanma davalarından daha kısa sürede sonuçlandığı bilinmektedir.

Boşanma davası sürecinde yapılması gereken, bu süreçte her türlü hukuksal destek alınabileceği doğru avukatı seçmektir. Bahçelievler hukuk bürosu tüm aile hukukunda olduğu gibi boşanma davalarında uzman kadrosu ile bu zorlu süreçte yanınızda olup size hizmet vermeye devam edecektir. https://acasoy.com/ adresinden detaylı bilgi alabilirsiniz.