Denizli'de 2016-17 Adli Yıl Açılı töreni, Valilik önündeki Atatürk Anıtında yapıldı. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Osman Zolan, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper, Adalet Komisyonu Başkanı Ünal Yalçınkaya, Baro Başkanı Müjdat İlhan ile hakim, savcı ve avukatlar törene katıldı. Başsavcı Alper, Komisyon Başkanı Yalçınkaya ve Baro Başkanı İlhan, anıta sırasıyla çelenk koydu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ardından kürsüde konuşma yapan Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper, darbe gecesini anlatırken, evden aileleri ile helalleşerek çıktıklarını söyledi. Başsavcı Alper, şöyle dedi:

"EVDEN AİLELERİMİZLE VEDALAŞARAK ÇIKTIK"

Kimimiz dava dosyası okurken, kimimiz haberleri izlerken, kalkışmayla karşılaştık. Önce inanamadık. O gün ailemizle ve çocuklarımızla vedalaştık. Belki bir daha geri dönemeyebiliriz, yıllar sonra bizi demokrasi şehidi, yargı şehidi olarak defnediliriz diye düşündük. Kriz merkezine doğru yola çıktığımızda komisyon başkanımızın söylediği 'bugün öleceksek beraber öleceğiz' cümlesini hiçbir zaman unutmayacağım." 

"FÖTE MENSUPLARI PİŞMANLIK YASASINDAN FAYDALANSIN"

Darbe girişimi ardından 36 saat sonra suçluların yakalandığını ifade eden Alper, şöyle konuştu:

"Mevcut insan hakları normlarından ayrılmadık, görevimizi hakkıyla ve tam profesyonel olarak gerçekleştirdik. Hiçbir zaman adaletten şaşmadık. FETÖ'nün terör örgütü olarak Milli Güvenlik Kurulu tarafından kabul edildiği 2014 yılı başından itibaren terör örgütü ile irtibatı, intisabı veya mensubiyeti olanlar hakkında soruşturmalarımızı yürütüyoruz. Halkımızdan ricamız var. FETÖ mensuplarını deşifre etsinler, ihbarda bulunsunlar. 2014 tarihinden sonra FETÖ mensubu olan veya irtibatı devam edenler ya tanık olarak bize başvursunlar ya da TCK'nın hala yürürlükteki pişmanlık yasasından faydalansınlar. Cumhuriyet Başsavcılığı ve mahkemelerimiz her zaman adalet duygusuyla objektif ve profesyonelce görevlerini ifa etmektedir." 

Baro Başkanı Müjdat İlhan ise, Türkiye'de 15 Temmuz gibi olağanüstü gelişmelerin kaydedildiğini belirterek, "Bu süreçte hiç kuşkusuz ki, ne sıfatta ve ne konumda olursa olsun, karanlık yapıya dahil olan destek veren herkes hukuk önünde hesap vermelidir bedelini de en ağır şekilde ödemelidir. Bu karanlık yapının temizlenmesi, bu alçakça kalkışmanın hesabı sorulmalıdır. Ancak soruşturmalar devam ederken, gözaltına alınanlarında masumiyeti ihlal edilmemeli, savunma hakkı kısıtlanmamalıdır" dedi. 

Çelenk koyma törenini ardından Adalet Sarayı önünde Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 15 Temmuz şehitleri anısına lokma hayrı yapıldı.


DHA