HABERDENİZLİ.COM

Dünya Böbrek Günü'nün amacının, toplumların dikkatini böbrek hastalıklarına çekmek ve bireyleri bu konuda eğitmek olduğunu söyleyen  Denizli Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Davut Akın 2017 yılı temasının "Böbrek yetmezliği ve şişmanlık" olarak belirlendiğini belirtti.

Dünyada yaklaşık 700 Milyona yakın kilolu insan olduğunu anlatan Akın, Onlara önerdiğimiz genellikle egzersiz. Çünkü; kilolar sadece dizleri değil böbrekleri de yoruyor ve böbrek yetmezliğine yol açıyor. Yılda yaklaşık 3-4 bin kişi böbrek yetmezliğinden hayatını kaybetmektedir. Böbrek yetmezliği genellikle önlenebilir, geciktirilebilir bir rahatsızlıktır. Bu yüzden yeterince egzersiz yapılırsa, diyete dikkat edilirse kontrol altına alınabilir. Böbrek yetmezliği genellikle şikayet vermez, daha çok kan tahlillerinde tanı konur. O yüzden risk faktöründe ki şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği bulunan, ilaç kullanan, sigara içen hastaların tümüne yılda bir defa en azından böbrek tahlili yaptırmalarını öneriyoruz. Basit idrar ve kan tahlilleri yaparak böbrek yetmezliği tanısını koyabiliyoruz. Eğer fazla kiloları varsa bir kişinin mutlaka egzersiz yapmasını ve diyetine dikkat etmesini öneriyoruz. Şekeri, tansiyonu varsa kontrol altına alınmalıdır. Tansiyonlarının en azından 140-90’nın altında olmasını öneriyoruz. Kişide böbrek yetmezliği geliştiyse düzenli takiplerini yaptırmalı, ilaçlarını düzenli kullanmalıdır” diye konuştu.

“Diyaliz Merkezlerimizle Böbrek Hastalarımızın Hizmetindeyiz”

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Berna Öztürk de Dünya Böbrek Günü’nde böbrek sağlığının önemine vurgu yaparak Denizli’de Birlik olarak Denizli Devlet, Çivril ve Acıpayam Devlet Hastanelerinde olmak üzere 3 Diyaliz Merkezinde toplam 61 diyaliz cihazıyla böbrek yetmezliği bulunan hastalara hizmet verildiğini söyledi. Öztürk: “Şuanda 218 hemodiyaliz, 25 periton diyalizi hastamızın merkezlerimizde tedavileri devam etmektedir. Ayrıca 2015 yılında başlattığımız Ev Hemodiyalizi Uygulaması ile de uygun olan, kendi diyalizini yapabilecek olan hastalarımıza eğitim verdikten sonra evlerine kurulum gerçekleştirmekteyiz ve böylece hastalarımız evde kendi belirledikleri saatlerde diyalizlerini yaparak günün diğer saatlerini daha kaliteli geçirebiliyorlar. Şuana kadar 6 hastamızın evine diyaliz cihazı kurulumu yapıldı, 1 hastamız da eğitimini tamamladı” dedi.

Hastalar, Türküler Eşliğinde Gönüllerince Eğlendiler

‘Dünya Böbrek Günü’ dolayısıyla Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Acıpayam Devlet Hastanesi’nde ise Diyaliz Merkezi’nde diyaliz tedavisi gören hastalar için müzikli bir etkinlik düzenlendi. Hastane Yönetimi tarafından hastalara karanfil dağıtımı ile başlayan etkinlikte; çalışanlar ve hastalar önce birlikte pasta kesip, sonra bağlama eşliğinde söylenen türkülere eşlik ederek keyifli anlar geçirdiler.