ERZURUM (CİHAN)- Erzurum'da geçen yıl içerisinde eşler arasında şiddetli geçimsizlik ve ekonomik yetersizlik gibi nedenlerle 213 çiftin mahkeme kararıyla boşandığı belirtildi. Boşanmalara karşılık il genelinde yine bin 342 çiftin ise nikah kıyarak yuva kurduğu bildirildi.
Türkiye'nin sosyo-ekonomik geri kalmış bölgelerinde resmi nikahlı çiftlerin boşanma oranları diğer gelişmiş illerin oldukça gerisinde. 2007 yılı son Türkiye İstatistik Kurumu(TUİK) verilerine göre ülke genelinde boşanma oranı binde 1,3. İzmir, İstanbul, Antalya gibi sosyo ekonomik olarak gelişmiş illerde bu oran binde 1,9' a ulaşıyor. Erzurum, Diyarbakır, Muş, Van gibi illerde ise boşanma oranı binde 0,13. Erzurum' il genelinde geçen yıl bin 342 çiftin evlilik yapmasına karşılık 123 çift mahkeme kararıyla ayrıldı. Erzurum'da çiftlerin boşanma nedenleri arasında aile içi şiddet, şiddetli geçimsizlik ile eşler arasındaki sosyo- kültürel uyumsuzluk ile işsizlik önemli yer tutuyor. Çiftlerin yüzde 47'si evliliklerinin ilk 5 yılında boşanıyor.

"120 ÇİFTE AİLE EĞİTİMİ VERİLDİ"
Erzurum Sosyal Hizmetler İl Müdürü Sultan Murat Aydın, çiftler arasındaki boşanma vakalarının önüne geçebilmek amacıyla sorunlu çiftlere Aile Koordinasyon Merkezi'nde 'Aile Eğitimi Programları' düzenlediklerini söyledi. Aydın, seanslar ve 10'ar kişilik gruplar halinde uzman psikolog eşliğinde çiftlere 'eşler arasında ileşitim', 'şiddete karşı stratejiler' gibi 16 hafta süreli eğitimler verildiğini belirtti. Eğitimler sayesinde ayrılmanın eşiğine gelen çiftlerin yüzde 70'nini boşanmaktan vazgeçtiğine işaret eden Aydın,"Toplumsal temel değerlerin zaafiyete uğraması,şehir hayatı, içki, kumar gibi nedenlerle çifler ayrılma noktasına geliyor. Verdiğimiz eğitimlerde özellikle çocuklu çiftlerin yuvasının dağılmasının önüne önemli ölçüde geçtik." diye konuştu.

"BARODAN AVUKAT TALEP EDENLERİN YÜZDE 90'INI BOŞANMAK İSTEYENLER"
Erzurum Baro Başkanı Mehmet Güzel,baro olarak ekonomik yetersizilği olan kişilere ücretsiz avukat tayini yaptıklarını belirtti. Güzel, barodan avukat talep edenlerin yüzde 90'ını eşinden boşanmak isteyen çiftlerin oluşturduğunu dile getirdi. Erzurum'da ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde boşanma oranlarının güçlü geleneksel aile yapısı ve dini inançlar nedeniyle düşük olduğuna değinen Baro Başkanı Güzel,"Şehrimizde ve bölgemizde boşamak için avukat talepleri ülkemizin gelişmiş bölgelerine göre çok düşük. Son bir yılda baromuzdan boşanmak için avukat talep edenlerin sayısı 200'e yakın." dedi. CİHAN