ERZURUM (CİHAN)- Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçireceği İçmesuyu ve Atıksu Projesi, yabancı firmaların da dikkatini çekti.
Çek Cumhuriyeti Prag Teknik Üniversitesi başta olmak üzere çevre teknolojileri ve atık yönetimi alanında faaliyet gösteren firmaların genel müdür düzeyindeki yetkilileri, bugün Erzurum’a geldi. Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ) Genel Müdürlüğü’nde teknik bir toplantı düzenleyen firma yetkilileri tarafından ESKİ’nin teknik daire başkanları ve mühendislerine birer tanıtım sunumu yapıldı. ESKİ Genel Müdürü Remzi Ertek’in de hazır bulunduğu tanıtım toplantısında, çevre izleme sistemleri, üst akıntı çamur tabakası filtrasyonu ve boru sistemleri üzerinde duruldu. Erzurum’da hayata geçirilecek olan İçmesuyu ve Atıksu Projesi ile ilgili öngörüşlerin sunulduğu toplantıda, firmalarca yürütülen ve tamamlanmış projeler hakkında bilgiler verildi.
Prag Teknik Üniversitesi’nden Karel Kriz, Ecofluid Groupe’tan Zbynek Husarek ve Envitech Groupe’tan Tomas Prokop’un, atık yönetimi ve çevre teknolojileri ile ilgili olarak yapısal projeler hakkında bilgiler aktardığı sunumda, ASG Mühendislik Genel Müdürü Ali Sezgin Gafuroğlu ile CTP Boru Sistemleri Türkiye Teknik Danışmanı Aysu Koçer de ESKİ’nin teknik daire başkanları ve mühendislerinin sorularını cevapladı.

    PROJENİN MALİYETİ 64 MİLYON EURO
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler konuk heyete ‘İçmesuyu ve Atıksu Arıtma Tesisi’ projesi hakkında bilgiler verdi. Bu tesisin inşaatının yanı sıra, Erzurum’un içme suyu şebekeleri ile atık su kanalizasyon şebekelerinin yenilenmesini kapsayan projenin 64 milyon 313 bin euro yatırım bedeline sahip olduğuna vurgu yapan Başkan Küçükler, bu bedelin yüzde 85’inin Avrupa Birliği’nden hibe olduğunun altını çizdi. Projenin hayata geçirilmesi için hibe miktarının dışında üstlenilecek maliyetin yüzde 6’lık kısmının Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından karşılanacağı bilgisini veren Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, söz konusu çalışma çerçevesinde Erzurum’da ayrıca 560 kilometre uzunluğunda şebeke yenileme çalışması yapılacağını dile getirdi.
Erzurum’a kazandırılacak bu tesisle Büyükşehir Belediyesi’nin bir ilke daha imza atmış olacağını vurgulayan Başkan Küçükler, Büyükşehir Belediyesi’nin, atık yönetimi ve bu doğrultuda yapılan yatırımlarla örnek teşkil etmeye devam edeceğini sözlerine ekledi. CİHAN