Doğuştan bedensel engelli olan ve tek başına yürüyemeyen Neşe Tozan, annesiyle birlikte yaşadıkları odada yerde oturmaktan dolayı çok hasta ve bakıma muhtaç. 10 metrekare odayı hem oturma hem yatma hem de mutfak işleri için kullandıklarını belirterek, “Evimiz tek oda, her şeyimizi bu odada yapıyoruz. Yetkililerden tek istediğim, halı ve koltuk. Halı ve koltuk soğuğu biraz olsun keser, biz de sıcak yerde otururuz.” diyor.

TEK ARKADAŞI VE EĞLENCESİ PİLLİ RADYO

Doğduğundan beri tek göz odada yaşayan Tozan, tek eğlencesinin pilli radyosu olduğunu ifade ediyor: “Hiç arkadaşım yok. Okuma yazma da bilmiyorum, okula hiç gitmedim. Dışarıya çıkıp gezme imkânım da yok. Benim tek eğlencem pilli radyom ama bir televizyonum olsa bu oda, benim için dünyanın en güzel yeri olur.”

Anne Zehra Tozan da eşi öldükten sonra tek göz odada yaşamak zorunda kaldıklarını dile getiriyor: “Eşim 40 yıl önce öldü. Kızım, babasını hiç görmedi. Eşim öldükten sonra hiçbir gelirimiz olmadığı için eve bakım yapamadık. Evimiz zaten küçüktü, bakımsızlıktan diğer odalar iyice kullanılamaz hale geldi. Şimdi bu tek odada hem yemek yapıyoruz hem oturuyoruz hem de yatıyoruz.” Kızının üç ayda bir aldığı engelli, kendisininse yaşlılık maaşlarıyla geçinmeye çalıştıklarını vurgulayan Tozan, “Başka gelirimiz yok, bunlarla idare oluyoruz. Komşular da yardım ve zekâtlarıyla destek oluyorlar; ancak yeme içmemizi karşılayabiliyoruz. Eve bakım yapma ya da eşya alma gibi bir durumumuz olmuyor.” diye konuşuyor.

HER YAĞMURDA EVİN İÇİ SU DOLUYOR

Zaruri ihtiyaçlarını evin dışında görmek zorunda olduklarını belirten anne Tozan, “Evin tuvaleti ve banyosu dışarıda. Kızımı evden dışarı çıkarıp banyo yaptırmak ya da tuvalete götürmek çok zor. Ben zaten 80 yaşındayım, kendim zor yürüyorum.” diyor. Evin bulunduğu alana, komşularının yardımıyla küçük bir ev yapmaya başladıklarını anlatan Tozan, şunları kaydediyor: “Kaç yıldır, ancak duvarlarını yapabildik. Yeni yaptığımız evde banyo ve tuvalet içeride olacak, inşallah o zaman rahat edeceğiz. Evimiz eski ve bakımsız olduğu için zeminden daha aşağı seviyede. Her yağmur yağdığında, yattığımız yer çamur ve suyla doluyor. Yeni ev yapılıncaya kadar kapımızın önüne bir set yapabilsek, su ve çamurdan da kurtuluruz.”