Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Denizli’nin Sarayköy ilçesinde Kızıldere Jeotermal Santrali’nde incelemelerde bulunmak için helikopterle Denizli’nin Sarayköy ilçesine geldi. İş adamı Ahmet Nazif Zorlu’nun özel helikopteri ile tesislere inen Bakan Yıldız, jeotermal santral hakkında yetkililerden bilgi aldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a incelemede Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan ve Kızıldere Jeotermal Santrali’nin sahibi iş adamı Ahmet Nazif Zorlu katıldı. Santralde incelemelerde bulunan Bakan Yıldız, özellikle kontrol merkezinde uzun süre bilgi aldı.
Daha sonra soruları yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ramazan ayının tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını dileyerek, “Ramazan ayının tüm ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Her zaman huzur içerisinde yaşayabileceğimiz, refah ortamının olmasını diliyorum. Sadece Türkiye değil, şu anda sıkıntı çeken, Mısır Suriye gibi ülkelerde de hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.
Türkiye’nin Avrupa’nın en büyük jeotermal kaynağına sahip ülke olduğunu ifade eden Bakan Yıldız, “600 megawatlık jeotermalden elektrik edinimi ile ilgili enerji politikaları ve stratejilerimizin bir parçası var. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın MTA’nın çıkardığı sahalarla ilgili işlemler yapılıyor. Yalnızca MTA’dan 90’a yakın sahanın ihalesi yapıldı. Bunların işletmeye geçmesi halinde ki bunların arasında inşaatları devam eden de var, Türkiye ekonomisinin yaklaşık 1 milyar dolar civarında enerji sektöründe yerli kaynak olarak kazancımız olacak. Bu hepimizin parası. Türkiye’deki bütün kaynaklar, hepsi bu ülkenin insanlarınındır. O yüzden, bunları harekete geçirmemiz lazım. Bugün Denizli’de özel sektöre ait olan bu yapının, Türkiye’nin en büyük jeotermal santralidir. 80 megawatlık bir santral. Bu rakamı küçümsememek lazım. Yılda yaklaşık 8 bin saatlik enerji üretecek ve sonsuz bir enerji kaynağı olarak üretilen yer altındaki buhar enerjiye dönüşmüş olacak. Türkiye bundan kazançlı çıkacak. Önümüzdeki ay inşallah bu çalışmalar işletmeye dönmüş olacak” diye konuştu.
Sarayköy’deki santralin Türkiye’nin ilk jeotermal santrali olduğunu kaydeden Bakan Yıldız, “Burası genişletiliyor. Buranın 100 megawatlık yeni bir lisans müracaatı var. Türkiye’nin hedeflerinin yarısını Denizli’de gerçekleştireceğiz. Bu Denizli adına, tükettiğinden daha çok üreten bir il olması açısından bence sevinçle karşılaşacak bir husustur. Hem Denizli, hem Türkiye kazanacak” dedi.

“ORGANİZE SERA BÖLGESİ TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK”
Denizli’de Türkiye’ye örnek olacak organize sera bölgesi oluşturulduğunu belirten Yıldız sözlerini şöyle tamamladı:
“Buradaki ilk çıkılan ihalede yatırımcılarımızın pek haberi olmadı. İlgili arkadaşlarla ben görüşeceğim. Buranın derli toplu bir şekilde bu jeotermalden çıkan buharın bir kısmı orada kullanılacak. İşletmesinin daha kolay olduğu bir seracılık faaliyeti yürütülecek. Çevreye karşı değil, çevreyle beraber hareket ediyoruz. Bu bölge tarım sektörünün oldukça desteklendiği bir bölge olacak. Bu projeden çok keyif aldım. Bu projelerin sayısının artması için herkes elinden geleni yapmalı.”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, daha sonra Manisa’ya hareket etti.