Vana, borunun içinden geçen akışkana yönünü kontrol etmek ya da akışını durdurmak için kullanılan araçtır. Vanaların kullanım amaçlarına göre çeşitleri bulunmaktadır. Basit yapısıyla vanayı günlük hayatımızın pek çok yerinde görebilmekteyiz. Bununla birlikte endüstriyel vana çeşitleri farklı pek çok alanda kullanılmaktadır. Bunların en başında; su ve atık tesisleri, kağıt fabrikaları, sıhhi tesisatlar, doğalgaz hattı, klima santralleri, yangın söndürme tesisatları, atıksu tesislerin, ısıtma ve soğutma hatları gelmektedir.

Vana çeşitleri nelerdir?

Vanalar kullanım amaçlarına göre üçe ayrılmaktadırlar. Bunlar, On-OFF Vanalar, Kontrol Vanaları ve Emniyet Vanalarıdır.

On-off vanalar; boru içindeki akışkan maddenin istenilen yerde olup olmadığını kontrol eder. Farklı akışkanların karışmasını önler ya da karışmasını sağlar. Acil bir durumla karşılaşıldığında sıvı akışını keser. Bunun yanında, farklı proseslerde bulunan akışkanların taşınmasını sağlar. Farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar; sürgülü vana, diyafram vana, çekvalf vana, kelebek vana, glob vana, Küresel vana ve plug vana olarak adlandırılmışlardır. On-off vana olarak sınıflandırmışlardır.

Kontrol vanaları, borunun içindeki akışkanın miktarını ayarlanmasını ya da yön değiştirmesini sağlar. Bu sayede kullanıldığı proseste akışkanın; sıcaklık, basınç, seviye ve debi kontrolleri sağlanmış olur. Bunun yanında, sıcak su, soğuk su, buhar, gaz, kızgın su gibi enerji harcanarak üretilmiş olan akışkanların, enerji kayıp olmadan taşınabilmesine ve kontrol edilmesine olanak sağlar. Kontrol vanalarının; glob kontrol vanaları, yüksek performanslı kelebek kontrol vanaları, segment vanalar küresel kontrol vanaları, gibi çeşitlendirilmiştir.

Emniyet Vanaları, proseste sınır olarak kabul edilmiş, sıcaklık veya basınca ulaşıldığı zaman akışkanı prosese göndererek ortaya çıkabilecek tehlikeli durumların önüne geçmeyi amaçlayan vanalardır. Çalışma prensipleri basit olarak tasarlanmıştır.

Proseste belirlenen, sınır değerleri aşıldığında oluşan kuvvetle emniyet vanası açılır. Değerler normal seviyeye döndüğünde emniyet vanaları kapanır. İşletmelerde genellikle basınç kaplarında ve yüksek basınç bulunan boru hatlarında aktif olarak kullanılmaktadır.

Endüstriyel vanalar nerelerde kullanılır?

Vanalar gerek günlük hayatta gerekse endüstriyel üretim alanlarında aktif olarak kullanılmaktadır. Başlıca kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir; gıda üretim tesisleri, gemi inşaatı tesisleri, doğalgaz hatları, ısıtma ve soğutma hatları, su ve atık su tesisleri, klima santralleri, yangın söndürme tesisatları, enerji istasyonları, kimyasal ve petrokimyasal tesisler, gaz ve egzost hatları, boru tesisatları, sıhhi tesisatlar, mühendislik projeleri, su tesisleri vb. şeklinde sıralanabilir. Görüldüğü üzere doğrudan ya da dolaylı pek çok alanda hayatımıza etki etmektedirler.

Endüstriyel vana modellerini incelemek için https://www.smstork.com/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.