Türkiye Emekliler Derneği Denizli Şubesi Başkanı Ali Oymak, emekli maaşlarındaki adaletsizliğin ortadan kaldırılması, dini bayramlarda ikramiye beklentisinin karşılanması ve emeklinin sağlık kuruluşlarında ödediği katkı paylarının kaldırılması gerektiğini söyledi. 
 

ADALETSİZLİK GİDERİLSİN!

2000 yılı öncesi emeklilerin aylıklarında oluşan farklılıkların, 6283 sayılı Kanunla intibak yapılarak giderildiğini, prim kazançları ve prim ödeme gün sayısı aynı olanların aylıklarında eşitlik sağlandığını hatırlatan Oymak, “2000 sonrasında emekli olanlarında intibaktan yararlanması için Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvurumuz ile ilgili verilen kararda çözüm yeri olarak TBMM’si gösterilmiştir. Emekli aylıklarında oluşan eşitsizliklere, 2000 öncesi intibak kriterlerine göre çözüm getirilmeli ve emekliler arasında oluşan farklılıklara son verilmelidir.   2000 sonrasında emekli olanların karma sisteme göre hesaplanan aylıklarda, özellikle de Ekim 2008 sonrası emekli aylıklarında büyük kayıplara neden olmuştur. 2000 öncesi ve sonrası için karma sistem yerine, bütün dönemleri kapsayan tek bir aylık hesaplanma sistemi getirilmeli, prim kazançları ve prim ödeme gün sayıları aynı olanların aylıkları da eşit olmalıdır. 2006 yılında 5502 sayılı kanunla sosyal güvenlik kuruluşlarının tek çatı altında toplanmasına rağmen, mevzuat bakımından norm ve standart birliğinin sağlanamamasını önemli bir eksiklik olarak değerlendiriyoruz. Bu eksikliğin giderilmesini talep ediyoruz” dedi.
 

MİLYONLARCA EMEKLİ İKRAMİYE BEKLİYOR
 

TÜED Denizli Şubesi Başkanı Ali Oymak, dini bayramlarda emeklilere ikramiye verilmesi konusunun uzun süredir gündemde olmasına rağmen henüz beklentilerin karşılanmadığını belirterek, “Emeklilerimizin bu beklentisinin kısa süre içinde karşılanmasını bekliyoruz” dedi.
 

KATKI PAYLARI EMEKLİYE AĞIR GELİYOR
 

Oymak TÜED Başkanlar Kurulu’nda alınan diğer kararları da şöyle açıkladı:
 Emekliler, harcamalarında yüzde 8 KDV, elektrik, doğalgaz ve su harcamalarında ise ortalama yüzde 15 ÖTV vergileri ödemektedir. Vergi iadesi kaldırılmış ve yerine getirilen ek ödeme oranları olan yüzde 4-5 yetersiz kaldığından, emeklilerimizin üzerindeki vergi yükünün azaltılması için ek ödeme oranları yüzde 8-9’a yükseltilmelidir.  Diğer taraftan k katkı payları, emekli aylıklarını küçülten bir uygulamaya dönüşmüştür. Özel hastanelere, ticari bir işletme olarak bakılmaktadır. Özel hastanelerce talep edilen katkı payları ve yüzde 200’e varan ilave ücret uygulaması, emeklilerimizin ödeme gücünü aşmıştır. Sağlık hakkını riske eden ve ek külfet getiren katkı paylarından emeklilerimiz muaf tutmalıdır.”