MARDİN (CİHAN)- Mardin’in Kızıltepe ilçesinde elektrik akımında yaşanan dalgalanmalar nedeniyle tarımsal sulama ve elektronik cihazlarda meydana gelen arızalar nedeniyle büyük sıkıntı yaşanıyor.
    Tarımsal sulamanın yapıldığı sondaj kuyularında dalgıçlar elektrikteki gelgitler yüzünden yanarken Mardin Ziraat Odası Başkanı Melik Özkan, ürünlerin verim oranında yüzde 40 düşüş olduğunu söyledi. 200 yataklı devlet hastanesi ise aynı sıkıntılardan dolayı 6 ameliyathanesini ve yoğun bakım ünitesini kapatmak zorunda kaldı. Hastanede acil vakalar dışında ameliyat yapılamazken vatandaşlar ameliyat için çevre illere gitmek zorunda kalıyor.
    İlçede elektrik konusunda çözüm bulunmazken STK’lar ve ilçe halkı sorunun çözümü için seferber oldu. STK temsilcileri ve muhtarlar Ankara’da Enerji Bakanlığı nezdinde de görüşmelerde bulundu. Enerji Bakanı Taner Yıldız ile gören STK temsilcileri olumlu bir netice alamadıklarını belirtti. Bu amaçla Kızıltepe Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda bir araya gelen STK temsilcileri ve muhtarlar durum değerlendirmesi yaptı.
    Görüş alışverişinde bulunan katılımcılar adına konuşan Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Şahin, Bakan Yıldız’ın bölgeyi hırsız olarak gördüğünü iddia etti. Bakan Yıldız'ın bu görüşünü eleştiren Şahin, “Sayın Bakan elektrik kaçağının bulunduğunu ve kaçak nedeniyle sorunun yaşandığını söyledi. Suçu vatandaşta gördü. Sosyal hukuk devletiyiz. Sosyal devlet anlayışında ameliyatların, yapılmadığı acil hastaların başka yerlere gönderildiği nerede görülmüştür. Devlet bize bunu reva görmemelidir. Devletsin Sayın bakan! Hukuk çerçevesince kurum elemanlarınızı devreye sokarak kaçağı önleyebilirsiniz. 5 bin kaçak kuyu var denilmektedir. Mardin’in nüfusu 744 bindir. Bu durumda 739 bin kişinin suçu nedir?” görüşünü savundu.
    Mardin Ziraat Odası Başkanı Melik Özkan ise elektrik sıkıntısı nedeniyle tarım ürünlerinde verimin yüzde 40 oranında düştüğünü, tarımsal sanayinin ise gelişmediğini aktardı. 2003 yılından beri çiftçinin kendi imkânları ile derin sulama sondaj kuyuları kazarak tarımsal sulamaya geçtiğini hatırlatan Özkan, 2010 yılına kadar elektrikte böylesi herhangi bir sıkıntının yaşanmadığını bildirdi.
    Son 2 yılda elektrik alanında ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Özkan, “Sulu tarım ile birlikte 2. ve 3. ürün yetiştirmeye başladık. Tarım alanında bir kalkınma oldu. Yaklaşık bir milyon dönüm arazi sulandı. Ancak elektrik sıkıntısı nedeniyle ürünler çok ciddi hasar görüyor. Dalgıç pompaları yanıyor ve ürün günlerce sulanamıyor. Her yanan dalgıç 4-5 bin liraya mal oluyor. Bugün tamir ettiğiniz dalgıç yarın yine yanabiliyor.” ifadelerini kullandı. CİHAN