İSTANBUL (CİHAN)- İstanbul'da, El Kaide terör örgütü üyesi oldukları iddiasıyla gözaltına alınan 3 şüphelinin adliyedeki sorgusu tamamlandı. Zanlılar, tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Emniyetteki işlemleri tamamlanan Mehmet Toprak ile Azerbaycan uyruklu İslam Ganiyev ve Fizuli Maharramov Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi. Savcı Ufuk Ermertcan tarfından sorgulanan şüpheli Mehmet Toprak, suçlamaları kabul etmedi. Emniyet ifadesinde "Mevcut anayasal düzeni kabul ediyor musun?" sorusuna, "Kesinlikle kabul etmiyorum." cevabını vermediğini ifade eden Toprak’ın dini ile çelişen kısımlar olursa benimsemediğini söylediği öğrenildi. Evinde ele geçirilen el yapımı bombaların hazırlanışı ve kullanışıyla ilgili notlar sorulan Toprak’ın, “Kafkas Mültecilere Yardım Derneği’nde kalıyordum. Dernek kapanınca o daireyi ben kiraladım. İçinde eşyalar vardı. O eşyalar içinden çıkan notlardır. Diğer notlarda bu eşyalar arasından çıkmıştır. Benimle bir ilgisi yok.” dediği belirtildi. Üç haftadır bu evde kaldığını ifade eden Toprak’ın dini inanç olarak patlamaya ve bombaya karşı olduğunu söylediği bildirildi.
Savcılık sorgularının ardından üç şüpheli de tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Nöbetçi İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkan Toprak, burada da suçlamaları reddetti. Resmi gayrıresmi hiçbir örgüte üye olmadığını savunan Toprak, savcılıktaki ifadelerini tekrarladı. Afganistan’a gitmediğini söyleyen Toprak, Suriye ve İran’ı kısa süreliğine gittiğini sözlerine ekledi.
Şüpheli İslam Ganiyev’in 2 eşi ve 3 çocuğu bulunduğunu, eşinin birinin hamile olduğunu, bu durumdayken suçlamaya konu işlerle ilgisinin olamayacağını savunduğu kaydedildi. Kaldığı eve 3 gün önce yerleştiğini ifade eden Ganiyev’in, “Ben eve yerleştiğimde eşyalar vardı. Ben kişisel eşyalarımı getirdim. Ele geçen tabanca, bilgisayar bana ait değil.” iddiasında bulunduğu belirtildi.
Suçlamaları reddeden diğer şüpheli Fizuli Maharramov da, Türkiye, İran, Çin, Dubai ve Gürcistan’dan Azerbaycan’a ticaret yaptığını, iki aydır Türkiye’de olduğunu ve ele geçirilen CD ile DVD’lerin kendisine ait olmadığını söylediği öğrenildi.
Hakim karşısında ifade veren 3 şüpheli de 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçunu işlediklerine dair kuvvetli şüphenin bulunması gerekçesiyle tutuklandı.
CİHAN