Aydın Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği, Aşağı Büyük Menderes Havzası'ndaki köylerde 2012 yılı leylek sayımlarını gerçekleştirdi.

EKODOSD yetkilileri köylere gelip yerleşen ve çiftleşip kuluçkaya yatan leyleklerin bu yılki sayımlarını gerçekleştirdi. Yapılan sayımlarda ve araştırmalarda yuvalarda bulunan tüm leyleklerin kuluçkaya yattıklarını ve yavruların yumurtadan çıkmasını bekledikleri tespit etti. Yapılan 2010 sayımlarda 95 yuva ve 190 leylek tespit edilmesinin ardından bu yıl ise 9 yuvanın eksik olduğu ve 18 leyleğin gelmediği belirlendi.

Öte yandan Kalcık, Karaatlı, Çalışlı, Bağarası, Akçakaya, Pamukçular, Kisir, Sayrakçı, Nalbantlar, Çalıköy, Özbaşı, Karacahayıt, Yeşilköy, Avşar, Sarıkemer, Serçin, Gölbent, Akyeniköy-Dalyan, Yeniköy, Burunköy, Tuzburgazı, Atburgazı, Güllübahçe, Balat’ta yapılan sayımlarda 86 yuvada 172 adet leylek tespit edildi.

Konuyla ilgili konuşan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, ”Yumurtalarını sürekli olarak kontrol ederek dönüşümlü olarak yuvada kalan leylekler, bir yandan besinlerini temin etmek için hemen sulak alanlara yönelmektedir. Söke ve Didim’e bağlı köylerde ve beldelerde gerçekleştirdiğimiz sayımlarda 2010 yılında etmiştik. Bu yıl yaptığımız sayımlarda bazı yuvaların olumsuz hava koşulları nedeniyle bozulduğunu, bazı yuvalara ise leyleklerin gelmediğini gördük. Özellikle taşkın sularından olumsuz etkilenen Kalcık, Karaatlı ve Nalbantlar gibi köylerde leylek sayısının azaldığı görülmüştür. İlk geldikleri günlerde bölgenin sular altında olması nedeniyle, beslenme sorunu yaşayacakları düşüncesiyle yuva tercihlerini başka bölgelere yaptıklarını tahmin etmekteyiz." dedi.

"Avşar Köyü’nde görüldüğü gibi bacaya yapılan bazı yuvaların bozulması nedeniyle tamir edemedikleri ve burayı terk ettikleri görülmüştür." diyen Sürücü, "Aynı leyleğin eski yuvası bozulunca yeni yuva yapmak için bir elektrik direğine yuva yaptığı görülmüş ve buraya yumurtlamıştır. Önümüzdeki yıl bu direkteki yuvaya uygun görülürse bir platform yapılacak ya da yuva yer değiştirilerek, leyleğin yaşamının riske girmemesi için buraya yuva yapması engellenecektir. AYDEM’in elektrik direklerine platformlar yapmasıyla birlikte, elektrik çarpması nedeniyle leylek ölümleri büyük ölçüde engellenmiştir.” ifadelerini kullandı.