HABERDENİZLİ.COM

Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) ve Avrasya Yönetici Sanayici ve İş Adamları Derneği (AYSİAD) iki ülke arasındaki sosyo-ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla bir dizi temaslarda bulunmak üzere KKTC'ye çıkarma yapacak.

Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasındaki iyi niyet ve dostluk ortamının gelişmesine katkı sağlamak ve bu bağlamda kamuoyu oluşturmak amacıyla, Kıbrıs Türk Ticaret Odası, EkoAvrasya ve AYSİAD tarafından planlanan ''Türkiye-KKTC Ekonomik İşbirliği İmkanları'' başlıklı program, 40 iş insanın katılımıyla 01-03 Ekim 2021 tarihleri arasında KKTC’de icra edilecek. 

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve KKTC Başbakanı Ersan Saner, KKTC Başbakan Yardımcısı Erhan Arıklı, KKTC Maliye Bakanı Dursun Oğuz başta olmak üzere, ilgili kişi ve kurumlar ile bir araya gelerek, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlenmesine katkı sunacak toplantılar gerçekleştirilecek ve KKTC’de faaliyet yürüten iş insanları ile fikir alışverişinde bulunulacak. 

Yoğun bir program dahilinde KKTC’de bulunacak olan EkoAvrasya ve AYSİAD üyelerinden oluşan heyet ziyaretin ilk ayağında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a bir nezaket ziyaretinde bulunacak. Ziyaretlerin devamında KKTC Başbakanı Ersan Saner, KKTC Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı ve KKTC Maliye Bakanı Dursun Oğuz heyeti kabul edecek. 

İş insanlarını bir çatı altında toplayarak ekonomik, kültürel ve sosyal konularda fikirler ve projeler üreterek, yurtiçi ve yurtdışındaki benzer kuruluşlarla işbirliklerini geliştirmeyi amaç edinen EkoAvrasya ve AYSİAD, çok önemli bir projeye daha imza atmaya hazırlanıyor.

EkoAvrasya ve AYSİAD üyelerinden oluşan heyet ziyaret kapsamında iki ülke arasında ticari ilişkileri geliştirmek ve bilgi paylaşımı amacıyla Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde ''Türkiye-KKTC Ekonomik İşbirliği İmkanları'' toplantısına da katılacak. 

Toplantının ardından heyet, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın teşrifleriyle gerçekleştirilecek olan akşam yemeğine konuk olacak. 

Yurtiçi ve yurtdışındaki benzer kuruluşlarla işbirliklerini geliştirmeyi hedefleri arasında tutan EkoAvrasya ve AYSİAD, üyelerini KKTC’de özel sektör temsilcileri ile de bir araya getirerek firma ziyaretleri yapacak. 

İş insanlarından oluşan heyet Lefkoşa, Gazimağusa ve Girne’de düzenlenecek kültür turu kapsamında 1974 senesinde Kıbrıs Barış harekatı sırasında şehit düşen askerlerimizin anısına inşa edilen Karaoğlanoğlu Müzesi ve Şehitliği’nin yanı sıra Bellapais Manastırını, Çıkartma plajı ve Mavi Köşkü ziyaret edecek. 

Heyet ayrıca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içerisinde yer alan ve 46 yılın ardından kademeli olarak halka açılan Kapalı Maraş bölgesini ziyaret etme şansı da yakalayacak. 

İş insanlarını bir çatı altında toplayarak ekonomik, kültürel ve sosyal konularda fikirler ve projeler üreterek, yurtiçi ve yurtdışındaki benzer kuruluşlarla işbirliklerini geliştirmeyi amaç edinen EkoAvrasya ve AYSİAD, çok önemli bir projeye daha imza atmaya hazırlanıyor.

EkoAvrasya Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren, ziyaret öncesi duygu ve düşüncelerini şu sözlerle aktardı; “KKTC ile Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin güçlenmesi hususunda bizler de sürece katkı sunmak üzere inisiyatif üstlenmiş durumdayız. EkoAvrasya olarak KKTC’nin geleceğine katkıda bulunmak için büyük çaba sarf etmekte ve bu bağlamda kamuoyu oluşturmak amacıyla faaliyetlerimizi 15 yıldır aralıksız devam ettirmekteyiz. İki ülkenin mevcut potansiyelini bir araya getirerek üçüncü ülkelere nasıl açılabiliriz ve üçüncü ülke yatırımcılarını KKTC’ye nasıl getirebiliriz diye çalışmalar gerçekleştiriyoruz. KKTC’ye uygulanan haksız izolasyonların son bulması ve uluslararası camiada Kıbrıs Türk halkının haklı davasının duyurulması hususunda geçmiş yıllarda icra ettiğimiz çalışmaların meyve vermiş olması geleceğe yönelik umutlarımızı arttırmıştır” 

İş insanlarını bir çatı altında toplayarak ekonomik, kültürel ve sosyal konularda fikirler ve projeler üreterek, yurtiçi ve yurtdışındaki benzer kuruluşlarla işbirliklerini geliştirmeyi amaç edinen EkoAvrasya ve AYSİAD, çok önemli bir projeye daha imza atmaya hazırlanıyor.

AYSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Catlık ise yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “AYSİAD, EkoAvrasya ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası tarafından ortaklaşa düzenlenecek olan "Türkiye-KKTC Ekonomik İşbirliği İmkanları" programımızın gerçekleşmesini heyecanla bekliyoruz. İcra edeceğimiz programın başarılı bir şekilde tamamlanmasını, ülkemizi en güzel şekilde temsil edebilmeyi ve en önemlisi de iki devlet arasındaki ekonomik ve sosyal ilişkilere katkı sunabilmek bizlere nasip olur inşallah. Gönlümüzün, inancımızın, dilimizin bir olduğu, kardeşlik bağlarımızı yüreğimizde ve zihnimizde en yüksek seviyede hissettiğimiz Kıbrıs Türklerine, moral olmaya ve önümüzdeki süreçte birlikte imza atacağımız projelerin istişaresini yapmaya gidiyoruz. Yüce Türk devletinin her koşulda yanında olduğu KKTC'nin mevcut potansiyelini bizler de dünyaya taşıyabilir miyiz? İmkanlarımız ölçüsünde karşılıklı yatırımlar gerçekleştirebilir miyiz? İkili işbirliği sürecine katkı sunabilir miyiz? Ve geleceğe yönelik ortak vizyon oluşturabilir miyiz? Bu sorularının cevabını bulmak üzere sefere çıkıyoruz. Etkinliğimizin hayırlara vesile olmasını temenni ediyoruz.”

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Deniz ise yaptığı açıklamada; "Türkiye tarih boyunca Kıbrıs Türk halkının en büyük destekçisi olmuştur. İki ülke arasındaki ticari ilişkilere katkı sunmak amacıyla gerçekleştirilen bu etkinliği çok önemsiyoruz. KKTC'nin kalkınması ve ihracat potansiyelinin arttırılması hususunda ikili görüşmeler gerçekleştireceğiz. 21. yüzyılın ekonomik şartlarında birlikte üretip, birlikte kazanıp ve birlikte paylaşmalıyız.” dedi.