Çivril Belediyesi Çöp Depolama Sahasında plastik malzeme, demir ve karton toplayan işçiler, zor şartlar altında ekmek parası kazanıyorlar.
Karabedirler yolu mevkisindeki çöplükte taşeron firmaya bağlı çalışan ve günün ilk ışıklarıyla mesaiye başlayan Kalkan ailesi, günlük yaklaşık 10 kamyon çöp boşaltılan alanda geri dönüşümü olan malzemeleri toplayarak para kazanıyor. Çöplükte kötü koku nedeniyle zor koşullar altında çalışan işçiler, ailesinin geçimini sağlamak için ter döküyor. İşçilerin ekmek kapısı çöplükte, sahipsiz köpekler de yiyecek arıyor.
Bir yıldır Çivril çöplüğünde çalışarak geçimini sağladığını belirten Muammer Kalkan (31), kimseye muhtaç olmadan ekmek parası kazanmaya çalıştığını söyleyerek ailesi ile birlikte topladıkları malzemeleri kamyonlara yükleyerek İzmir’deki geri dönüşüm fabrikalarına gönderdiklerini ifade etti. Günlük ortalama 100-150 kilogram malzeme topladıklarını belirten Kalkan “eşim kardeşim ve kardeşim eşi ile birlikte günlük topladığımız atıklar sayesinde ekmek paramızı kazanmaya çalışıyoruz. Günlük yevmiyemiz 45 – 50 lira arasında değişiyor. Belediye çöp kamyonlarının getirdiği çöpleri akşama kadar ayrıştırarak geri dönüşüm için kullanılacak malzemeleri ayırıyoruz sonrada kamyonlara yükleyerek geri dönüşüm tesislerine gönderiyoruz” dedi. On beş yıldır çöp toplayarak geçimini sağladığını belirten Muammer Kalkan her gün saat 06.00'da işe başladıklarını ve akşam hava kararana kadar mesailerinin devam ettiğini dile getirerek, “Kışın soğukla, yazın kokuyla mücadele ediyoruz. Sahipsiz köpek ve hayvanlarda bizim gibi burada ekmek mücadelesi veriyor. Ortamı, çalışma şartlarını da göz önüne aldığımız zaman, hayat mücadelemiz bayağı zor” diye konuştu.
EN BÜYÜK EKSİĞİMİZ ELEKTİRK
Çöplüğün yanına kurdukları naylon barakada hep beraber yaşadıklarını belirten Muammer Kalkan “kardeşim eşi ve iki çocuğu ben de eşim ve iki çocuğumla aynı barakada yaşıyoruz. Barındığımız barakada su yok su ihtiyacımızı taşıma olarak görüyoruz. En büyük sıkıntımız elektiriğin olmaması akşam oldu mu zifiri karanlık oluyor hayvanlar ve hırsızlar bizi çok tedirgin ediyor” dedi.