İSTANBUL (CİHAN)- Vanuatu Cumhuriyeti’ne ait “Aynı anda aynı yerde aynı hikâyeyi kendi hayal gücüyle yazarak tamamlayan en fazla insan rekoru" Gerede'de kırıldı.
Geçen yıl Mersin’de 15 bin 440 kişinin, geçtiğimiz haftalarda ise Malatya’da 23 bin 822 kişinin katılımı ile kırılan dünya rekorlarına bir yenisi de Bolu’nun Gerede ilçesinde 4 bin 100 kişi ile eklendi. Bolu tarihinde bir ilk olan rekor denemesinde katılımcılar Dede Korkut Hikâyeleri’nden ‘Duha Koca Oğlu Deli Dumrul’ hikayesinin bir kısmını okuduktan sonra aynı anda 4 bin 100 kişi hayal güçlerini konuşturarak hikâyelerini istedikleri gibi tamamladı.
Mersin ve Malatya’dan sonra Gerede de okuma-yazma konulu bir Dünya Rekoru’nu kırarak Guinness rekorlar kitabına girmeye hak kazandı. Rekor geçtiğimiz yıl 15 milyonu aşan kitap satışıyla Türkiye dahil 8 ülkeye ‘kitapla dostluk' teklifinde bulunan NT Mağazaları ve Gerede Belediyesi Ramazan Dede Bilgievi işbirliğiyle Gerede Kaymakamlığı, Gerede Belediyesi ve Gerede İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü desteği ile gerçekleştirildi.
Gerede Şehir Stadyumunda gerçekleşen etkinlikte katılımcılar Dede Korkut Hikâyeleri’nden ‘Duha Koca Oğlu Deli Dumrul’ hikayesini aynı anda hayal güçlerini kullanarak tamamlarken “Aynı anda aynı yerde aynı hikâyeyi kendi hayal gücüyle yazarak tamamlayan en fazla insan rekorunu” kırdı. Söz konusu rekor eskiden 828 kişi ile Vanuatu Cumhuriyeti’ne aitken 4 bin 100 kişinin katılımı ile Gerede’ye geçti.

‘OKUMAYI VE KİTABA DAİR ÇALIŞMALARI DESTEKLEMEKTEYİZ’
Konu ile ilgili bir konuşma yapan NT Mağazaları Kurumsal İletişim Müdürü Arif Özel "Okuyan bir Türkiye için NT Mağazaları olarak okumaya ve kitaba dair çalışmaları sosyal sorumluluk çalışmalarımız kapsamında her zaman desteklemekteyiz. Okumanın ülkemizin aydınlık geleceği için ne kadar önemli olduğu ortadadır, ülkemizdeki okuma kültürünü geliştirmek hepimiz için önemli bir sorumluluktur. Bu sorumluluk aileden başlayıp okula, okuldan diğer kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarına ve tabii ki özel sektöre kadar toplumun her bireyine, kurumuna ve kuruluşuna aittir." dedi.
Özel, ayrıca rekor denemesinin Türkiye Okuma Haritası’nda okuma konusunda olumlu bir görünüme sahip Bolu’nun ilçesi Gerede’de gerçekleştirilmesinin ayrı bir önemi olduğunu belirtti.
Özel, okuma rekoru denemesinde yazmanın da özel olarak seçilmesiyle ilgili ‘Yazmak, çok okumakla zenginleşen, olgunlaşan bir eylemdir. Yazar olabilmenin en önemli başlangıcı ise kelime dağarcığını geliştirilmektir. Kelime dağarcığı ise ancak kitap okumakla gerçekleşir. Bu proje ile özellikle yazar olabilmenin iyi bir okuyucu olmakla gerçekleşebileceğine dikkat çekeceğiz’ dedi.
Bolu Valisi İbrahim Özçimen konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Vanuatu Cumhuriyeti’nin elindeki rekoru kırdıklarını belirterek emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.
Gerede Kaymakamı Arslan Yurt da yaptığı açıklamada Türkiye’nin bölgesel ve küresel olarak gelişmiş ülkelerle açığı kapatması adına bu tip etkinliklerin çok önemli olduğunu belirterek bu kapsamda ‘Gerede Okuyor’ kampanyasının çok anlamlı olduğunu söyledi.
Gerede Belediye Başkanı Ömer Baygın ise Gerede için bir ilk olan etkinliğin Cumhurbaşkanlığı tarafından yürütülen ‘Türkiye Okuyor’ kampanyasına katkı sunduğunu söyledi. Baygın ayrıca Gerede Ramazan Bilgi Evi’nin okuma alışkanlığı için yapmış olduğu çalışmaların önemine dikkat çekti.
CİHAN