Melike Basmacı, Meclis’teki konuşmasına “Bugün, burada özgürce konuşabiliyorsam, bunu, "Şuna inanmak lazımdır ki dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir. "diyen Mustafa Kemal Atatürk'üme borçluyum.” diyerek başladı.

Basmacı, Konuşmasını şöyle sürdürdü, “Ben bir cumhuriyet kadınıyım” “Halide Edip Adıvar'ın, Kara Fatmaların, Türkan Saylan'ın kızıyım, Vatanı için evladının örtüsünü mermi üstüne örten Elif Bacı'nın kızıyım. 
Bugün, "Doksan yıllık reklam arası." diyenlere, "Doksan yıllık enkaz. "diyenlere bir hikâye anlatmak istiyorum, bence en güzel cevap bu hikâye olacaktır: Bir koca çınar varmış, bu çınarın dibine rüzgârın etkisiyle sarmaşık tohumları gelmiş. Bahar mevsiminin etkisiyle sarmaşık büyümeye başlamış. Yaprakları büyüdükçe kibri de büyümüş. Gölgesinde barındığı çınar ağacına dönmüş ve demiş ki: "Epeydir buradasın sanırım ama bak ben senin boyuna iki ayda geldim, sen kaç yıldır buradasın?" demiş. Çınar demiş ki: "Doksan yıl. "Sarmaşık kibirle gülmüş, sonra bugünkü gibi, tıpkı bugünkü gibi hazan mevsimi gelmiş. Sarmaşık, sararmaya, solmaya başlamış. Endişeyle çınara sormuş: "Bana ne oluyor?" Çınar demiş ki: "Ölüyorsun." Sarmaşık inanamayarak sormuş: "Neden ki?" "Çünkü benim emekle, inançla, sevgiyle doksan yılda geldiğim yere sen iki ayda geldiğin için." demiş.

Yani, sevgili vekillerim, hepiniz şunu bilmelisiniz ki cumhuriyetimiz ulu bir çınardır, köklerinde Mustafa Kemal Atatürk'ün, İsmet İnönü'nün, Halide Edib Adıvar'ın, Kara Fatmaların ve dedelerimizin kanı olduğu, bunu, bu sistemi değiştirmeye kimsenin gücünün yetmeyeceğini hatırlayarak, ülkemde emek harcamış tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutluyorum.” diyerek konuşmasını tamamladı.