Denizli Ticaret Odası Meclis Başkanı Habib Yıldız’ın yönettiği Meclis Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Başkan Necdet Özer, 2015 yılında küresel ekonomideki iyileşmenin beklenilenin altında gerçekleşmesi sonucu IMF’nin,  küresel ekonomi büyüme tahminini aşağı yönlü revize ettiğini belirterek, “Gelişmiş ülkelerde iyileşme yavaş da olsa devam ederken gelişmekte olan ülkelerdeki ekonomik büyümenin yavaşlaması gitgide belirginleşmektedir. Çin’deki ekonomik yavaşlama gelişmekte olan diğer ülkeleri olumsuz yönde etkilemektedir. Çin’in yüzde 7 büyüme hedefinin altına kalması ihtimali dünya ticaretini olumsuz etkilemektedir. Çin’deki ihracat performansının düşmesi, üretici fiyatlarında görülen sert düşüş dünya emtia fiyatlarını aşağı yönlü olarak tetiklemiştir. Brezilya başta olmak üzere temel emtia ihracatçısı birçok ülkelerin ekonomileri daralmıştır. Rusya’nın da içinde yer aldığı diğer petrol ihracatçısı ülkelerin önemli ölçüde bütçe/cari denge sorunları ile karşı karşıya kaldıkları görülmektedir. Bu düşmenin devam etmesi halinde küresel ekonomi ve ticaretin olumsuz etkileneceği bir gerçektir. Özellikle petrol ve emtia ihracatçısı, gelişmekte olan ülkelerin yeni bir krizi tetiklemesi olasıdır.” dedi. 

Özer, Hindistan’ın gelişmekte olan ülkeler arasında iyi ekonomik performans gösteren büyük ekonomi olduğunu, bu haliyle de küresel ekonominin yeni umudu durumuna geldiğini ifade ederek, “Çin’deki yavaşlamanın yerini kısmen Hindistan’ın alması beklenmektedir. Hindistan ekonomisi 2015 yılı ilk çeyreğinde yüzde 7,5 oranında, ikinci çeyreğinde ise yüzde 7 oranında büyümüştür.” açıklamasını yaptı.  
Türkiye ekonomisinin 2015 yılı 3. çeyreğinde yüzde 4 büyüdüğünü hatırlatan Başkan Necdet Özer, “Türkiye, 2015 yılında düşen petrol ve temel emtia fiyatlarından yararlanma fırsatını kaçırmıştır. Ancak 2016 yılında bu fırsat mutlaka değerlendirilmelidir. Çünkü düşük fiyatlar, Türkiye’nin dış finansman sorununu kolaylaştıracaktır. Kronik cari açık sorununu çözmede yardımcı olabilecektir. Aynı zamanda ekonominin en zayıf yönü olan enflasyon kısır döngüsü bu sayede kırılabilir.” diye konuştu. 2016 yılında turizm ve ihracat gelirlerini artırmanın yolunun bulunması gerektiğini vurgulayan Başkan Özer, “Turizm ve ihracat hem ekonomik büyüme hem de istihdam bakımından 2016 yılının ekonomik performansını etkileyecektir. Bazı destinasyonlara uygulanan hava yolu teşviklerinin sürdürülmesi ve Çin, Hindistan gibi büyük ülkelere de yaygınlaştırılması yararlı olacaktır. 2015 yılı Ocak-Kasım döneminde teşvik alan yatırım tutarı 90 milyar 656 milyon lira olmuştur. Alınan yatırım teşvik miktarı 2015 yılında artmıştır. Teşvik alan yatırımların artış kaydetmesi, ekonomik büyümenin artacağı yönündeki umutları arttırmaktadır.” şeklinde konuştu.

2015 yılındaki ihracat verilerinin, yeni pazarlar bulunması konusundaki girişimlere hız kazandırılması zaruretini ortaya çıkardığını aktaran Özer, “2015 yılı Ekim ayı sonu itibariyle 4/a kapsamında kayıtlı istihdam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.05 oranında artarak 197 bin 662 kişi olarak kayıt altına alınmıştır. 31 Aralık 2015 tarihi itibariyle geçen 12 aylık dönemde Denizli Ticaret Odası’na 1668 firma kaydını yaptırmış, 1050 firma da kaydını sildirmiştir. 2015 Aralık ayı sonu itibariyle Denizli Ticaret Odası’nda 12 bin 838’i faal, 2 bin 482’si askıda olmak üzere toplam 15 bin 320 kayıtlı üye bulunmaktadır.” dedi.

Terörü lanetliyor, terör mücadelesini destekliyoruz

Türkiye’de hemen hemen her gün terör olaylarının yaşandığını ve bu sebeple de masum insanların hayatını kaybettiği gibi asker ve polislerin de şehit düştüğünü dile getiren Özer, “Olaylar, kardeşçe yaşayan insanları birbirine düşürmek için yapılmaktadır. Milletçe bu olayları da birlik ve beraberliğimizin bozulmasına izin vermeden göğüs gereceğimizden hiç kimsenin şüphesi olmasın. Vatandaşlarımız, itidalini kaybetmeden, sağduyulu bir şekilde dik duruşunu sürdürecektir.” diye konuştu. “İş dünyası olarak ülkemizin birlik, beraberlik ve huzurunu bozan terör örgütlerini lanetliyor ve bir kez daha terör olaylarının her türlüsünü kınıyoruz. Terör olaylarında hayatını kaybedenlere de Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Allah tüm ailelere ve milletimize sabırlar versin.” diyen Özer, teröre karşı yürütülen operasyonlara destek verdiklerini ve mücadelenin karlılıkla devam etmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.