HABERDENİZLİ.COM

Teklif içerisinde daha önce farklı platformlarda Denizli Sanayi Odası tarafından dile getirilen iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili uygulama düzenlemesi de bulunuyor. Teklif yasalaşırsa, 1 Temmuz 2020 itibariyle tam kapsamlı olarak uygulamaya geçen iş sağlığı ve güvenliği mevzuatının yürürlüğü 2023 yılına ertelenecek. Diğer bir deyişle 50’den az çalışanı olan az tehlikeli işyerleri ve kamu kurum ve kuruluşlarında iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme ve/veya bulundurma yükümlülüğü 3 yıl daha ertelenecek.

Kanun teklifinde ayrıca normalleşmeyi teşvik edecek yeni bir istihdam teşviki öngörülüyor. Buna göre 1 Temmuz 2020 tarihinden önce kısa çalışma ödeneğine başvurmuş işletmelerde normal haftalık çalışma sürelerine dönülmesi halinde, kısa çalışmanın sona erdiği tarihi takip eden aydan itibaren 3 ay süreyle işsizlik sigortası primi hariç sigorta primlerinin işçi + işveren hisselerinin tamamı işsizlik sigortası fonundan karşılanacak. Kısa çalışma ve işten çıkarma yasağı uygulamalarının uzatılması da teklif içerisinde yer alan istihdamı etkileyen konular arasında yer alıyor.

Yasa teklifini incelediklerini belirten Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, iş sağlığı ve güvenliği için gerek iş dünyasına gerekse iş dünyasına hizmet verecek gruplara verilen bu 3 yıllık sürenin hazırlanmak için yeterli olduğunu dile getirdi. Keçeci, yaptığı açıklamada “Gerek TOBB gerekse Bakanlık nezdinde bu konuyu birçok farklı platformda dile getirdik. Hem iş güvenliği ile ilgili elemanların yetersizliğini hem de pandemi sürecinde işverenin üzerine yüklenecek böyle bir maliyetin olumsuz taraflarını anlattık. Fikirlerimizin dikkate alınarak bunun bir yasa teklifi haline gelmesi bizi ziyadesiyle memnun etmiştir. Bu süreç, işverenin omuzlarına yeni yükler yüklemek için doğru bir zaman değil. Bu gemide hepimiz varız. Bu nedenle bir süredir konuşulan işsizlik sigortası primlerinin arttırılması gibi hükümlerin de bu düzenlemeye girmemiş olmasından memnunuz. Bu hususta çaba gösteren başta TOBB Yönetim Kurulu Başkanımız M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve tüm teknik ekibine Denizlili üreticiler adına teşekkürü borç biliriz.” şeklinde konuştu.