Meclis Başkanı Mehmet Tosunoğlu’nun sunuş konuşmasıyla başlayan toplantıda son dönemde ilimizde ve ülkemizde yaşanan gelişmelere değinen, Tosunoğlu, ihracat yapan bir şehir olarak yabancı müşterilerin de artık sanayicileri inovatif ürünler üretmeye yönlendirdiğini; bu nedenle sanayicinin istese de istemese de Ar-Ge yapmaya yöneleceğini belirtti. 

Dünya’daki Ar-Ge yatırımlarını değerlendirerek başlayan DSO Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, “Dünya’da Ar-Ge yapan ülkelere baktığımızda, ilk sırayı yüzde 38,2 ile ABD’nin aldığı, onu sırasıyla yüzde 28,1 Avrupa Birliği ülkelerinin ve yüzde 14,3 ile Japonya’nın izlediği görülüyor.
Dünya’da en fazla Ar-Ge yatırımı yapan ilk 2500 şirketin sadece 9’u Türkiye’de.  Ar-Ge yatırımlarında teknoloji sınıflarının oranına baktığımızda ise yine 232 Milyar Dolar Ar-Ge harcaması ile ABD’ninbaşı çektiğini görüyoruz ve bunun yüzde 74’ününyüksek teknolojiye yapılan yatırımların olmasını hayranlıkla izliyoruz. Ancak bu konuda ülke olarak iyimser olduğumuzu söylemeliyim. Türk sanayicisi dijital değişime ayak uydurmayı risk olarak görmüyor. Bu konuda kendimize güvenimiz tam.” diye konuştu.  

DSO Kasım ayı Meclis toplantısına konuk olarak katılan KOSGEB Denizli İl Müdürü Mahmut Oğuz Kılınç, KOSGEB destek programları hakkında DSO Meclis üyelerini bilgilendirdi ve üyelerden gelen “KOSGEB ile ne yapabilirim?” sorularını cevapladı. 

Kılınç, KOBİ statüsündeki tüm işletmelerin iş planı hazırlama, marka ve patent tescilleme, web sitesi kurma, e-ticarete giriş, iş fikri geliştirme, online reklam faaliyetleri alanlarında Denizli KOSGEB’den destek alabileceğini belirtti. İş sahibi sanayiciler olarak KOSGEB desteklerini takip etmelerinin zor olduğunu belirten Kılınç, “Sadece bu teşvik ve destekleri takip edecek bir eleman istihdam edebilirsiniz ve bunun için de KOSGBE desteğinden faydalanabilirsiniz.” dedi.