Bir zamanlar tarlasında atla çift sürerek tarımla uğraşan, yumurta satarak ticarete başlayan işadamı Halil Pekdemir, Türkiye'nin en büyük seralarından birisini kurdu. Denizli'nin Akköy ilçesi Gölemezli beldesinde, 120 bin metrekare alana 13 milyon 500 bin liralık yatırım yaparak, "Halil Pekdemir Çiftliği" adını verdiği serayı faaliyete geçirdi. Sera 2,5 kilometre uzaktan gelen jeotermal suyla ısınıyor. Son teknolojinin kullanıldığı serada bir danışman, beş ziraat mühendisi ve 120 işçi çalışıyor. Üretimlerde herhangi bir hormon yer almadığı gibi domateslerin oluşmasını sağlamak için bambus adı verilen arılar kullanılıyor.

Bir çiftçi ailesinin çocuğu olduğunu ifade eden Pekdemir, 22 yaşına kadar Acıpayam ilçesine bağlı Alaattin beldesinde, alışılmış tarım yöntemleriyle ürün yetiştirmeye çalıştığını söyledi. O günleri, "Tarlada her türlü çalışmanın içinde bulundum. Atlarla, traktörlerle çift sürdüm, tütün yetiştirip soğan diktim. Pamuk dışında her işte çalıştım. Harman da dövdük, ekin de yolduk." diye anlatıyor. 1979 yılında ticarete marketçilikle başladıklarını belirten Pekdemir, daha sonra işlerini geliştirerek akaryakıt istasyonları ve diğer çeşitli işlerle de meşgul olmuş. Halil Pekdemir, market sektöründe söz sahibi olup yıllar sonra sera kurarak tekrar tarıma girmesini, ticaretin etkisi olsa da gençlik yıllarında bu işi yapıp sevmesine bağladı. Pekdemir, "Her sabah 07.00'de seraya gelip bir saat gezdikten sonra diğer işlerime bakarım." dedi.

Pekdemir, Denizli'nin yakın bir gelecekte tekstil, mermer ve Pamukkale'nin etkisiyle turizmden sonra sera yatırımlarıyla tarımda da söz sahibi olacağına inanıyor. Sera sektörüne girmeyi uzun süredir hayal ettiğini dile getiren Pekdemir, "2002-2003 sezonunda araziyi temin ettik. Diğer faaliyetleri de aksatmadan uygun bir ortam oluşmasını bekledik. 2007'den bu yana da serayla ilgili araştırmalarda bulunduk. Sera kurucularından tutun işletmecilerine kadar ilimizde ve diğer illerde araştırmalar yaptık. Hattâ Hollanda'ya kadar gittik. 2009 yılında seranın yapılması için karar aldık, 2010 yılı başında kurmaya başladık. Ağustosun sonlarında bitirerek üretime geçtik." diye konuştu.

'BİR DÖNÜMDE 35 TON DOMATES ÜRETECEĞİZ'

Serada idari binaların yanısıra paketleme tesisi olduğunu vurgulayan Pekdemir, sektörün çok nazik bir iş olduğunu, serada bulunan 270 bin domates fidesine bebek gibi bakıldığını ifade etti. Ürünlerini çıkarırken en iyisini yapmaya çalıştıklarını ifade eden Pekdemir, "Bu konuda hiçbir kısıntıya gitmiyoruz. Marketlerimizde satıyoruz, arta kalan kısmını da yurtiçi ve yurtdışı pazarlıyoruz. Seranın her bin metrekaresinden 35 ton domates üretmeye çalışıyoruz." şeklinde konuşuyor.

Denizlili
sanayicilerin ihracat tecrübesi olduğu için tarım sektörüne girmeleri halinde ürünlerin ihracatının ve üretiminin çok hızlı artacağını vurgulayan Pekdemir, "Dünyada nüfus arttıkça gıda ihtiyacı da artıyor. Biz de buna öncü olmak için yatırım yaptık. İlimizde şu an 500 dönümün üzerinde sera var ve hızla artıyor. Jeotermal veya başka ısıtmayla 4 bin dönüme varan tesisler kurulabilir." ifadelerini kullandı. Bir aile şirketi olan Pekdemir Çiftliği markasıyla tanınan marketler zincirinin, Denizli ve Aydın illeri ve ilçelerinde 39 mağazası bulunuyor.