Denizli Orman Bölge Müdürü Ahmet Ersoy, son yıllarda doğal dengenin bozulması, iklim değişiklikleri, tarımda ve diğer alanlarda kullanılan kimyasalların ekosistem üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle çam kese böceği yırtıcılarının azaldığını söyledi. Bölgede özellikle ağaçlandırma sahalarında çam kese böceği popülasyonun arttığına dikkat çeken Ersoy, “Çam kese böceği doğal olmayan, insan eliyle yetiştirilmiş ağaçlandırma sahalarında fidanların ve ağaçların yapraklarını yemek suretiyle zarar yapmaktadır. Zararlı böcek ağaçlarda kurumuş görüntüsü verse de ağaç hayatiyetini devam ettirmekte vejetasyon mevsiminde tekrar yapraklanarak yaşamını sürdürmektedir. Orman bölge müdürlüğü olarak çam kese böceği ile mücadelede doğaya en uygun mücadele yöntemi olan biyolojik ve mekanik mücadele yöntemlerini uyguluyoruz.” Dedi.

Terminatör böcek üretiliyor

Bölge müdürlüğüne bağlı olarak çam kese böceği zararlısına karşı 2007 yılında kurulan laboratuarda terminatör böcekleri (Calosoma Sycophanta) üreterek doğaya bıraktıklarını anlatan Bölge Müdürü Ersoy, “Terminatör böcekler, çam kese zararlılarının yuvalarına girip küçük, büyük tüm tırtılları yok ediyor, yuvaları dağıtıyor. Çam kese böceğinin popülasyonunu dengeleyen terminatör böceklerden her yıl bin kadar yetişkin böcek topluyoruz. Bu böcekleri kurduğumuz laboratuarda besliyor, yumurtalarını alıyoruz. Yumurtadan çıkan tırtırları alıp çam kese böceğinin yoğun olduğu alanlarda toprağın 20 santimetre altına koyuyoruz. Bu tırtıllar 6 ay sonra toprağın altından ergin bir böcek olarak çıkınca, ağaçlara giderek çam kese böceklerinin yuvalarındaki beyaz kesenin içine girerek, içinde ne kadar böcek varsa hem parçalıyor, hem de oradan gıdasını alıyor. Gözümüz gibi baktığımız cam ağaçlarımız ve ormanlarımızda cam kese böceği zararlısından kurtuluyor” dedi. 

Kuş yuvaları asılıyor

Ormanlardaki çam kese böceği zararlısıyla mücadele etmek için ormanlarda yaşayan kuşların sayısını arttırmak içinde çalışma yaptıklarını belirten Ersoy, “Doğada kuş popülasyonunu arttırmak için uygun yerlere kuş yuvaları asıyoruz. Yuvalara yakın bölgelere kuşlar için can suyu havuzları yapıyoruz. Doğaya yaptığı olumsuz etkileri nedeniyle Çam kese böceği ile mücadele çalışmalarında kesinlikle kimyasal kullanmıyoruz. Bu böcekle biyolojik mücadeleyi önemsiyoruz. Böceğin her evresinde biyolojik mücadele çalışmalarımız devam edecektir. Mekanik mücadele ise tırtıl keselerinin bulunduğu tepe ve dal sürgünlerinin kesilerek, ormanlık alandan uzaklaştırılması şeklinde uygulanır. Bu işlem tırtıllar keseleri terk etmeden, yani ilkbahar ayları sona ermeden yapılmalıdır.” diye konuştu.