HABERDENİZLİ.COM

Denizli’de 19 Kasım 1717’de meydana gelen büyük depremde 12 bin kişinin yaşadığı şehirde 6 kişi hayatını kaybetti.  Osmanlı Arşivlerinden elde edilen bilgilere göre; Denizli’nin büyük kısmı bu depremde yerle bir oldu.  yaşanan bu büyük depremin yıl dönümünde Denizi Sanat Merkezi’nde bir panel düzenleyen Denizli Büyükşehir Belediyesi, 1999 yılında yaşanan Büyük Marmara depreminin merkez üssü olan Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş’i de bu etkinliğe davet etti.  

Doğal afetlerin hayatımızın bir parçası olduğunu ve bununla yaşamayı öğrenmemiz gerektiğini belirten Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, doğal afetlerden biri olan depremler sayesinde bugün içinde yaşadığımız coğrafyanın şekillendiğini anlattı. Hayatımızı yaşanabilecek bu doğal afetlere göre şekillendirmemiz gerektiğini belirten Başkan Zolan, “Gölcük depreminde sonra çok defa dile getirilen bir söz vardı ‘deprem öldürmez, yapılar öldürür.’ Yani insanın kendi yapılar can alıyor. o yüzden bize düşen her an başımıza gelebilecek depreme karşı dayanıklı yapılar üretmek.” Dedi. 

Gölcük depreminin ardından deprem bilincini artırmaya yönelik ciddi çalışmalar yapıldığını ifade eden Zolan, “Denizli birinci derece deprem bölgesinde yer alan bir yer. Antik kentlerimizi de incelediğimiz zaman tarihte büyük depremler olduğunu görüyoruz. Biz Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi arşivlerinin tamamını tarayarak içinde Denizli kelimesi geçen her türlü evrağı çıkararak tercüme ederek kendi arşivlerimize koyduk. Bu işlemi yaparken 300 yıl önce Denizli’de çok büyük bir deprem olduğunu gördük. O zaman Denizli merkezinde 12 bin kişi yaşıyormuş yarısı hakkın rahmetine kavuşmuş. Bu deprem gündüz yaşanmış belki gece yaşansaydı daha büyük kayıplar yaşanacaktı.  Bizim yaşanan tüm bu nlardan ders çıkararak geleceği ona göre planlamamız lazım.” Dedi.

DOĞAL AFET PARKI KURULUYOR

Doğal afet bilincini artırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını belirten Başkan Zolan,  “Bizim Merkezefendi ilçemizde 39 bin metre karelik bir yeşil alanımız var. O alanda Doğal Afet parkı yapmaya karar verdik. Orada vatandaşlarımıza o unutmayı tercih ettiğimiz doğal afetleri hatırlatarak,  afetlerin ne kadar önemli olduğunu ve sonuçlarının neler olacağını göstereceğiz.  Farkındalık oluşturmak için güzel bir eğitim alanı olacak.” diye konuştu. 

Denizli Valisi Hasan Karahan’ın da katıldığı programda  konuşmların ardından Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş,  1999’da yaşanan deprem ile ilgili  kısa bir sunum yaptı.  Gölcük depremini bire bir yaşamış bir olarak alınması gereken tedbirleri anlatan Ellibeş, 1999 yılında yaşanan depremin ardından neler yaşandığını anlattı. 

Ellibeş’in ardından Denizli İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Şevket  Şenel Depreme Hazır mıyız? konulu bir sunum yaptı.