Denizli Güney Belediye Başkanı Halit Gürbüz, “Bu alanda çok gevşek bir yapı var. Doğa, bize bahşettiği güzelliği maalesef geri aldı. Tek sevincimiz can kaybının olmaması. Gerçekten çok üzgünüz. Denizli’nin önemli bir turistik yeri maalesef kaybolup gitti” dedi. Birinci derece SİT alanı olan Denizli merkeze 70, ilçe merkezine 3 kilometre mesafedeki şelale Cindere Dağı yamaçlarından çıkan sulardan oluşuyordu. Yaklaşık 20 metre yükseklikten dökülen şelalede saat 15: 30 civarında meydana gelen heyelanda şelalenin aktığı en üst tabakası aşağıya taş ve topraklarla beraber büyük bir gürültüyle düştü. Şelaleden kopan taş ve kaya parçaları Cindere Baraj Gölü’ne kadar indi. Heyelanla birlikte şelalenin su akan bölümündeki yaklaşık 20 metrekarelik blok yok oldu. Oluşan heyelan nedeniyle suyun aktığı bölgedeki asırlık çınar ağaçlarının bulunduğu bölümle, hafta sonları piknikçilerin akınına uğrayan mesirelik alanda büyük hasar gördü. Bölgede devam eden kayna nedeniyle jandarma ekipleri tarafından güvenlik tedbiri alındı. Şelalenin ve çökmenin bulunduğu bölgeye hiç kimse yaklaştırılmıyor.

Facia olurdu   

Özellikle hafta sonları şelalenin ve çevresindeki mesirelik alanda binlerce piknikçi olduğunu, her yılda binlerce yerli ve yabancı turistin, doğaseverin şelaleye geldiğini hatırlatan Belediye Başkanı Gürbüz, “Güney Şelalesi, bizim çok önemli bir değerimizdi. İlçemizin simgesi, ilimizin önemli turizm bölgesinden biriydi. Her yıl binlerce insan şelaleyi görmeye gelirdi, burada piknikçiler güzel zaman geçirirdi. Şelalenin üzerinde söylenene göre çatlak oluşmuş, iki saat su akmamış. Sonra büyük bir gürültü ile oluşan heyelanla birlikte şelalenin ön kısmı kopmuş. Aşağı doğru toprak kaydı. Tek sevincimiz olayda can kaybının olmaması. Gerçekten de çok üzgünüm şu anda. Denizli’nin önemli bir turistik yeri maalesef kaybolup gitti. Hafta sonu böyle üzücü bir olayın yaşanmaması nedeniyle şanslıyız. Buradaki piknikçiler heyelandan büyük zarar görürdü. Can kayıpları da olabilirdi ” dedi. Güney Ertuğrul köyü Muhtarı Ümit Büber’de, şelalenin yok olmasının üzücü olduğunu söyledi. Muhtar Büber, “Burası ilçemizin simgesiydi. Doğa harikasıydı. Yerli ve yabancı misafirler şelaleye gelir, serinler, doğa harikasının resimlerini çekerdi. Cindere Baraj Gölü’nün eşsiz manzarası ve şelalenin güzelliği ile sıcak yaz günlerinde serin bir gün geçirirdi. Duyduğuma göre, şelalenin döküldüğü son bölümde, bir çatlak meydana gelmiş, yaklaşık iki saatte şelalede su kesilmiş. Sonrada sanırım suyun basıncıyla büyük bir gürültü ile heyelan oluşmuş. Yukarıdan düşen kaya ve taşlar, aşağı da yaklaşık 20 metre karelik bir bölümü de zarar vermiş.” Dedi.

Uzun zaman gerekir

Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Özer Tunçtürk’te, “Öğrendiğimiz kadarıyla şelalenin üst kısmında bir çatlak oluşmuş, çatlağa kaçan sularda açılmaya neden olmuş, doğal olarak heyelan meydana gelmiş. Heyelan ilimizin için çok önemli olan doğal bir yapıyı yok etti. Molozların temizlenmesi ile birlikte suni bir yapıyla şelaleye eski görüntüsü kazandırılabilir. Ancak bunun içinde uzun bir zaman gerekiyor. Önümüzdeki günlerde odamızdan kuracağımız bir heyetle bölgede inceleme yapacağız. Kamuoyunu bilgilendireceğiz.” Diye konuştu. Denizli Doğa Sevenler Derneği (DOSEV) Başkanı Ümit Şıracı’da, “Türkiye’nin 23. doğa güzelliğiydi. Denizli ve Türkiye büyük bir değerini kaybetti. Önlem alınsaydı kurtarılabilir miydi bilemiyorum. Güney ilçesinin bir simgesiydi. Tekrar kendi haline gelebilmesi yüzyıllar sürer. 500-600 senede suyla oluşan bir tortuydu. Çok yazık oldu. Can kaybının olmaması sevindirici.” Diye konuştu. Güney Şelalesinin işletmecisi Muzaffer Çelik tarafından şelalenin suyundan elektrikte üretiliyordu. Üretilen elektrik, geceleri şelalenin aydınlatılmasında kullanılıyordu. Şelaleye ulaşımı sağlayan yolda geçtiğimiz yıl il özel idaresi tarafından asfaltlanmıştı. 6 yıl önce yaşanan kuraklıktan dolayı debisi düşen ve yok olma tehdidi ile karşı karşıya kalan Güney Şelalesi’ne 600 metre uzaklıktan boralarla su taşınmıştı. Denizli Valiliği Güney Şelalesi’ne turist çekmek için proje hazırlığı yapıyordu.