Beyağaç ilçesi sınırlarında yer alan ve 1500-2300 rakımlı arazide bin yılı aşkın süredir hayata tutunan karaçam ağaçları, Kültür Bakanlığı İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1995 yılında 1. Derece Doğal ve Arkeolojik Sit alanı ilan edilmiş ve bu kararla bin 309 hektarlık bölge koruma altına alınmış. Yaşları 750 ile 1200 arasında değişen Karaçam ağaçlarıyla çevrili orman ilginç bir ekosisteme sahip. Tespit edilebildiği kadarıyla 1200 yıllık karaçam ağaçları tarihe şahitlik ediyor. Gövdeleri beyaza yakın yaşlı karaçamların tepeleri yıldırımlar nedeniyle kurumaya yüz tutarken, bin yılı aşkın süredir taşıdığı tonlarca kar nedeniyle dalları ve tepesi şemsiye şeklini alan karaçamlar gözleri kamaştırıyor. Bu haliyle karaçamların uzaktan görünüşleri, ilkbahar ve sonbaharda dibinde biten onlarca çeşit şapkalı mantarları andırıyor. Karaçamların bazılarının gövdesi yanlarına 1200 yıl sonra gelen misafirlere kucak açar gibi yarılmış durumda. Toplam 20 hektar genişliğindeki kısmen engebeli Topuklu Yaylası’nda da  heybetli karaçam ağaçları boy gösteriyor. Doğa harikası bu bölgede de, Karaçamların muhteşem görüntüsü insanları cezp ediyor. 

“Doğa harikaları”
Beyağaç ilçesine 40 kilometre uzaklıkta olan 2 bin 395 rakımlı Sandras (Çiçek Baba) Dağı'nın zirveye yakın bölgesinde bulunan 1903 rakımlı Kartal Gölü, dağcıların ve piknikçilerin konaklamak için can attığı buzul çağından kalma bir krater gölü. Gölün çevresinden zirveye doğru çıkan 2000'li rakımlarda nadiren de olsa yaşama tutunmuş karaçamlara rastlamak mümkün. Kartal Gölü'ne 15 km mesafede bulunan, Karagöl ise bölgede ayrı bir mikro ekosistem oluşturuyor. 1.500 rakımlı olmasına rağmen çoğu yıllar Temmuz-Ağustos aylarında kuruyan gölün çevresinde bulunan karaçamların yaşları 250-500 arasında değişiyor. Bitki örtüsü ve doğal hayatının canlılığıyla dikkati çeken 30 hektarlık alana sahip Karagöl, Sandras (Çiçekbaba) ve Armıtçık dağları ile Tokatlı Yaylası'ndan gelen kar sularıyla bekleniyor.

“Unesco’ya aday”
1309 hektarlık Anıt Karaçam Ormanı'nın florası, faunası ve dünyanın en yaşlı Karaçam ormanlarından biri olması dolayısıyla Orman Genel Müdürlüğü tarafından UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'ne aday gösterilerek tescil edilmesi için çalışmalar sürüyor.