Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçağına iniş izni vermeyen Hollanda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'yı Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosluğu’na almamıştı. Dışişleri Bakanlığı Hollanda'nın Türk bakanlara uyguladığı engeller ve barışçıl toplantı hakkını kullanan Türk vatandaşlarına uygulanan kötü muameleden dolayı bu ülkeye iki ayrı nota verdi.

İlk nota Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ve beraberindeki heyetin Hollanda'da maruz kaldığı duruma ilişkin. Bu durumun uluslararası teamüllere aykırı olduğu bildirilirken, Viyana Sözleşmesi'nin ihlal edildiği belirtildi. Dışişleri Bakanlığı Türk bakanlara yönelik diplomatik nezaket ve uluslararası teamüle uymayan muameleler nedeniyle Hollanda makamlarından resmi bir yazılı özür beklendiği bildirildi.

İkinci nota ise Hollanda polisinin konsolosluk önünde Türklere yönelik sert müdahalesine yönelik. Notada, barışçıl gösterilere yapılan polis müdahalesinin orantısız olduğu belirtildi. Bakanlık, Türk bakanlar ve vatandaşlarına yönelik söz konusu ihlallerin araştırılması, ihlalleri gerçekleştirenler hakkında adli, idari ve cezai yaptırımlar uygulanması ve sonucunun Dışişleri Bakanlığı'na bildirilmesini talep etti.