Denizli İnternet Medyası Derneği (DİMDER) Başkanı Erol Uçkan, yeni internet yasasının getirdiği düzenlemenin sansür niteliği taşıdığını belirterek, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek Cumhurbaşkanlığına gönderilen bu yasanın yeniden gözden geçirilmesi için meclise iade edilmesini istedi. 

Uçkan, mevcut düzenlemede bir yayına erişimin engellenebilmesi için mahkeme kararı gerektiğine dikkat çekerek, yeni düzenleme ile ‘özel hayatın gizliliğinin ihlali’ iddiası halinde mahkeme kararı olmadan internet içeriğine erişim engellenebileceği uyarısını yaptı.

Yeni yasanın hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmadığını ifade eden Denizli İnternet Medyası Derneği Başkanı Erol Uçkan, yasanın yeniden gözden geçirilmesini istedi. Bu yasanın basının üzerindeki baskıyı artırdığını ve endişelere mahal verdiğini belirten Uçkan, Cumhurbaşkanına seslenerek, yasayı bir kez daha görüşülmek üzere Meclis'e iade etmesini istedi. 

5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'da yapılan değişiklik, kamuoyunda dile getirilen eleştirilere rağmen TBMM Genel Kurulu'nda hiçbir değişiklik yapılmadan kabul edildiğini hatırlatan Uçkan, şöyle konuştu, “Yeni düzenlemelerin, yasa değişikliğinden doğrudan etkilenecek hiçbir kesimden görüş alınmadan, onlarca yasada değişiklik öngören bir "torba kanun" içinde gündeme getirilerek TBMM'den geçirilmesi anlaşılır gibi değil. 

Yeni yasa ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), "özel hayat ihlali" gerekçesine bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, yargı kararı olmadan, internet sitelerinden doğrudan içerik çıkarılmasına karar verebilecek ve derhal uygulanmak üzere yeni düzenlemeyle kurulduğu ilan edilen Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne gönderecektir. Yasayla getirilen bu düzen, uygulamada, ifade ve basın özgürlüğünün temel alanlarından biri olan İnternet Medyası üzerinde ciddi sınırlamalar getirecektir.
İnternet kullanıcılarının bütün trafik bilgilerinin, yine herhangi bir yargı kararı aranmadan, istenmesi halinde Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na teslim edilmesinin hükme bağlanması, özel hayat ihlalleri için büyük bir kapı açmaktadır.

Denizli İnternet Medyası Derneği olarak, haklarının ihlal edildiğini düşünen kişi, kurum ve kesimlerin başvuruları üzerine internetteki yayınların denetlenmemesinin değil, bu denetimin sadece yargı tarafından ve hukuk devleti ilkeleriyle yapılabileceğinin altını çiziyoruz.

Yasanın, dile getirilen sakıncalar gözetilerek Cumhurbaşkanlığı'nca bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye iadesinin, Türkiye'nin basın özgürlüğü, hukuk devleti ve demokrasi liginde büyük bir düzey kaybetmesini önlemek açısından da bir fırsat yaratacağını düşünüyoruz.”