Denizli’nin 800 yıllık geçmişe sahip tarihi Kaleiçi Çarşısını Vali Abdülkadir Demir ve İl Emniyet Müdürü Zeki Bulut, ziyaret ederek esnafla sohbet etti. Vali Demir, valilik yanındaki alana yapılacak kent meydanı müzesine ziyarete gelen turistlerin tarihi çarşıya da gelmesinin sağlanacağını çarşının cazibe merkezi olacağını söyledi. Vali Demir ve Emniyet Müdürü Zeki Bulut, tarihi çarşının sarraflar caddesi girişinde Kaleiçi Güzelleştirme Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Soner Yıldız ve dernek üyeleri tarafından karşılandı. Dernek Başkanı Yıldız, tarihi çarşı ile ilgili olarak bilgi verdi. Belediye tarafından Sarraflar Caddesi üzerinde başlatılan çalışmanın tamamlanması ile birlikte Kaleiçi’nin sokak ve caddelerinin tamamının Denizli’nin kendi yerli taşı olan travertenle kaplanmış olacağını anlatan Dernek Başkanı Yıldız, “Ege Bölgesinde İzmir Kemeraltından sonra Kaleiçi en büyük açık tarihi çarşısıdır. Çarşımızda 650 esnaf bulunmaktadır. Yaklaşık 3 bin kişiye de istihdam sağladığımız çarşımızda ekonomik hareketliliğin artması için alış veriş festivalleri, indirim günleri düzenliyoruz. Valimiz ve emniyet müdürümüzde bizleri ziyaret etti. Kendilerini çarşımızda görmekten mutluyuz. Bu çarşı bizim kültürümüzü sosyal hayatımızı da yaşatıyor. Buranın korunarak gelecek kuşaklara aktarılması için dernek olarak valilik, belediye, sivil toplum kuruluşları ve odaların desteği ile etkinlikler düzenlemeye devam edeceğiz ” diye konuştu.

Ahilik kültürü burada yaşatılıyor

Kendisinin değişik zamanlarda da Kaleiçine geldiğini belirten İl Emniyet Müdürü Bulut’ta, tarihi çarşıda insanların güvenle ve huzurla alış veriş yapması için görev yaptıklarını söyledi. Bir süre önce oluşturulan güven timlerinin de simitçi, ayakkabı boyacısı, temizlik işçisi gibi değişik kılıklara bürünerek Bayramyeri meydanı ile birlikte tarihi çarşı içinde de görev yapacağını ifade eden Bulut, “Burası Denizli’nin geçmişini geleceğe taşıyor. Ahilik kültürü de burada yaşıyor. Tarihi çarşıda insanların huzur içinde güvenle alış veriş yapmalarını sağlamak bizim işimiz. Ekiplerimiz bu gölgede sürekli olarak devriye halindeler. Huzur timlerimizde çarşıda görev yapacak. Çarşımızın güzelliği kadar güvenliği de çok farklı olacak. Esnafımızın bizden beklentilerini isteklerini almak için çarşıdayız. Değişik zamanlarda ben yine çarşıda esnaf ziyaretleri yapmaya devam edeceğim” şeklinde konuştu.

El birliği yapmamız gerekiyor

Denizli’de dericiliği canlandırmak için çalışma başlattıklarını vurgulayan Vali Demir’de, “Dericilik ilimizin önemli işlerinden biriydi, azalmaya başladı. Bu sektörü tekrar canlandırmak için harekete geçtik. Belediye başkanı ve oda başkanlarımız ile görüşmelerimiz oldu. Deri organize bölgemiz Türkiye’nin en modern deri organizesi. Denizli’de önemli işler yapılmakta ve bunlardan biriside Karahayıt’taki kentsel dönüşüm projesi. Bu projeler tamamlandığında turistlerin birçoğu tarihi Kaleiçi Çarşısı’na gelecektir. Bunun için el birliği ile yapılması gereken yeni projeleri konuşmamız ve yapmamız gerekiyor” diye konuştu.