Denizli Ticaret Odası, Denizli'nin gelişim perspektifine uygun alternatif sektörlere dönük yeni projelerin ortaya konulması konuları 12 saat süren toplantıda ele alınıp tartışıldı.
Toplantı, Denizli Ticaret Odası'nın 70 meclis üyesi; Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan ve Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Önder Varol’un katılımıyla bir çalıştay biçiminde, belli masalarda önceden belirlenen konu başlıklarının değerlendirilmesi şeklinde gerçekleştirildi.

Denizli’nin ülke hatta dünya çapında gelişmiş ve ün yapmış sektörleri olan tekstil, mermer, kablo-metal gibi sektörler dışında şehre yön verecek, katma değer yaratarak şehirde kısa ve orta vadede ekonomik değere dönüşebilecek yeni sektörler olarak hayvancılık, seracılık, gıda, termal turizm, sağlık turizmi ve kültür turizmi olarak belirlendi. Çalıştayda, Denizli Ticaret Odası’nın meclis üyelerinin oluşturduğu komisyonlar, Denizli ekonomisine katkı verecek yeni sektörlerin geliştirilmesi için beyin fırtınası yöntemi ile öneriler geliştirdi.

Bu öneriler çerçevesinde çıkan sonuçlar, düzenlenen basın toplantısında kamuoyuna açıklandı. Vali Demir, Belediye Başkanı Zolan, Denizli Ticaret Odası Meclis Başkanı Mehmet Gökçe ve meclis üyelerinin de hazır bulunduğu basın toplantısında Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, şu sonuçların ortaya çıktığını açıkladı:  
“Hayvancılık sektörü için" köylerde hayvancılığı geliştirmek ve köyden göçü engelleme projesi" teması ile sunuldu. Projede, özellikle Acıpayam ve Baklan başta olmak üzere tüm ilçelerde geniş mera alanlarının tespit edilip bu bölgelerde hayvancılığa etkin şekilde destek verilmesi gerektiği, desteğin de özellikle köylüye getirisi olacak, köyler arası işbirliğini geliştirecek, sinerji yaratacak bir uygulama ile belli ölçekte asgari 10–15 adetlik büyükbaş hayvan çiftliklerinin oluşturulmasının amaçlanmasının gerektiği belirtildi.

Bunun özendirilmesi ve teşviki, katma değer yaratması, uygulandığı yöre ve Denizli adına ekonomik değere dönüşmesi için de besihanelerin kurulması sırasında uygulanan bürokratik prosedürlerin asgariye indirilmesi gerektiği ifade edildi.
Gıda sektöründe; gıda sanayi çarşısı şeklinde organize edilmiş bir site-bölgenin kurulması projesi ortaya atıldı.  Bu alanda rekabet avantajının yakalanması, işin sürdürülebilir kılınması, büyük pazarlara etkin şekilde ulaşılabilmesi ve üretilen ürünlerin geniş bir kitleye uygun ortamlarda sunulmasını sağlamak üzere büyük gıda çarşısı sitelerinin kurulması dile getirildi.
Seracılık sektörü; "seraların su ile buluşması" teması ile ortaya konulup, bunun anlam ve önemi katılımcılarla paylaşıldı. Denizli varolan jeotermal kaynakların daha etkin ve verimli şekilde kullanılması, jeotermal sıcak suyun eşanjör sistemiyle seraların ısıtılmasının ve cazibeli sulama suyu için gerekli yatırımın yapılması hususu proje teklifi olarak sunuldu.
Sağlık turizmi için de alt yapı ve ulaşımı biten şehrimizde sağlığın ön plana çıktığı otellerin ve medikal hizmetlerinin sunulması hedefine yönelik bir proje fikri ortaya atıldı. Özel teşebbüse destek verecek genel ve yerel yönetim birimlerinin öncülüğünde gerçekleştirilecek bu projeler sayesinde şehirdeki tüm tacir ve esnafların sağlık turizmi faaliyetleri sonucu kazanımlarını arttırılabilecekleri hedefi ortaya konuldu.

Ayrıca hem termal hem de sağlık turizminden en fazla pay alabilmek için Karahayıt’ın cazibe merkezi olabileceği, bunun için burada bir an önce bir kentsel dönüşüm uygulamasının yapılmasının gerekliliği vurgulandı.
Kültür turizmine dönük olarak da; kültürümüzün tanıtılmasında Denizli'ye eğitim-öğrenim için gelen eğitimci-öğrenci potansiyelinin kullanılması bir proje olarak sunuldu. Denizli’nin kültür elçilerinin sayısının arttırılarak Denizli’nin bilinirliliğinin sağlanmasını amaçlayan bu projede, şehirde ikinci üniversitenin kurulmasının gerekliliği ifade edildi. Mevcut üniversite ve kurulacak olan ikinci üniversite ile ortaya çıkacak 70 bin üniversite öğrencisinin her birinin kültür elçisi kabul edilip, oluşturulacak öğrenci kulüpleri ile Denizli’nin tanıtımını amaçlayan projelerinin yapılabileceği fikri geliştirildi.
Kültür turizmi kapsamında ayrıca Denizli’nin tarihi ve kültür mirasları ile el sanatlarının korunması ve geliştirilmesinin gerektiği belirtildi. Kent merkezi ve köylerdeki tarihi ve kültürel yapıların (ev-konak-çeşme gibi) korunması, tekstil, halı, kilimcilik gibi el sanatlarının korunması ve geliştirilmesinin bu proje için önemli olduğu aktarıldı.

Termal turizm kapsamında da termal turizm için gelen konukların konaklama süresinin artırılması ve bireysel hobilere yanıt verilebilmesi için turizm aktivitelerinin çeşitlendirilmesi adı altında bir proje geliştirildi. 

Ayrıca, Denizli’nin doğal zenginlikleri, özellikle Pamukkale’nin daha kapsamlı tanıtılmasının önemli olduğu ve Acıgöl’de bulunan doğal kuş cennetinin doğal bir zenginlik olarak ülke ve dünya kamuoyuna tanıtımının gerektiği ifade edildi.
Termal, sağlık ve kültür turizmi için gelecek turistlerin, Denizli’de uzun süre konaklamalarını sağlamak amacıyla turizm aktivitelerinin arttırılması ve çeşitlendirilmesi önerildi. Devlet Tiyatroları’nın antik tiyatroda günlük oyunlar sergileyebileceği, balon turu ve teleferik sisteminin kurulabileceği hususları bu konuya örnek olarak verildi.
Denizli’nin dünyada etkin tanıtımı konusunda kamu yada özel tüm kuruluşların bu amaç etrafında yer alacağı müşterek bir tanıtım politikası oluşturulması istendi.”

Başkan Özer, bu çalışmalar sırasında Denizli ticaretinin ve sanayisinin canlandırılmasının yanısıra şehircilik açısından da kent müzesiyle birlikte Denizli’de yapılan antik kazıların, termal turizmin, her ilçenin kendi özelliklerine göre ön plana çıkartılarak; hem turizm gelirlerinin arttırılması hem de ticaretin canlandırılması adına önemli faydalar sağlayacağını ifade ederek, “Grup çalışmalarına katılan Denizli Ticaret Odası meclis üyeleri tarafından yapılan çalışmalar sonucunda; turizm, gıda, tarım, seracılık ve hayvancılık sektörleri tek başına değil bu sektörleri destekleyici yan sanayi de oluşabilecektir. Örneğin, söz konusu sektörlerin yanında paketleme, et ve gıda işleme, lojistik gibi sektörleri de gelişecektir.  Toplantı sonucunda, tüm bu ürünlerin ve sektörlerin tanıtıldığı ve konuşulduğu bir merkez olması hedeflenen ilimiz, ikinci üniversite ile birlikte fuarlar ve kongreler şehri olacaktır.” dedi.

Başkan Özer’in ardından konuşan Denizli Belediye Başkanı Zolan, toplantının amacına ulaştığına işaret ederek, “Hepimizin ortak paydası Denizli’dir. Bu toplantıda, ortak paydamız olan Denizli’nin daha başarılı nasıl olacağının çalışmalarını hep birlikte gerçekleştirdik, Denizli ile ilgili söylenebilecek her fikri ortaya koyduk. Burada çıkan önerilerin Denizli’nin 5-10 yıl sonrası için çok değişik ufuklar açabileceğine inanıyorum. Bunlar Denizli’ye ayrı güç ve heyecan verecektir. Denizli’nin, yaşam biçimi haline gelmesi ve sürekli şehrin konuşması gerekmektedir. Denizli öyle bir güzelliğe sahip ki bir iki günde konuşulacak bir yer değildir. Bizi ortak paydamızda buluşturan Denizli Ticaret Odası’na çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Daha sonra konuşan Vali Demir ise Denizli’ye yeni bir perspektif oluşturma anlamındaki toplantıda ortaya çıkan başlıkların Denizli Valiliği olarak öncelikleri arasında yer aldığını söyleyerek, “Denizli’nin gelecekte hayvancılık, termal, sağlık, eğitim, turizm ve tarihi değerlerinin çok daha önemli olacaktır. Burada oluşturulan bu başlıklarla ilgili kamu kurumlarına talimat vererek detaylı çalışma yapmalarını, onların karşılığının kamu anlamında neler olduğunu tespit etme açısından bir çalışma yaptırıp, gerekirse bu masadaki arkadaşlarla ilgili kurumlardaki teknik arkadaşlarla konuları daha detaylandırıp ileriye götürme anlamında neler yapılabileceğimizi belirleyeceğiz. Denizli’nin konuşulması başlı başına bir değer. Burada çok somut fikirler ortaya atıldı, işin içerisinde olan arkadaşlarımızın oluşturdukları görüşler, bizim için çok önemli. Şehrin geleceğine yön verecek bu çalışmalar dolayısıyla Denizli Ticaret Odası’na çok teşekkür ediyorum.” dedi.