Denizli Şiir Otel’de düzenlenen söyleşide genç işadamlarına liderliğin üç önemli vasfını anlatan Kaynar, liderlik sırlarını da açıkladı. Kaynar, “Bir liderin öncelikle liderlik edebilecek özelliklerinin olması gerekmekte. Bu yetmez, liderlik etmeyi gerçekten istemesi ve zorlaması da önemli. Son olarak da kesinlikle karizmasının olması gerekiyor” diye konuştu. Bir liderin uzun boylu olmasının, karizması açısından son derece önemli olduğuna dikkat çeken Kaynar, “ABD’deki başarılı yöneticilerin yüzde yetmişinin boyu uzundur” dedi. Liderliğin doğuştan gelebilecek bu vasıflarının yanı sıra öğrenilerek kazanılabileceğini de söyleyen Kaynar, Denizlilere 10 altın ölçütünü söyledi. Kaynar, “İyi bir lider adayı kendine muhakkak bir rol modeli seçmeli, bu nedenle işe girerken şirketi değil patronunuzu iyi seçin. Kapısı açık, yani bilgiyi paylaşan biri olun.
Sakın kibir içine girmeyin. Egonuz hep düşük olsun. Çalışanlarını ve yakın çevrenizi mutlu edin. Bunun için gerçekten, inanarak, gayret sarf edin. İyi bir lider yukarıya çıktıkça öğrenmekten vazgeçmemeli. Ne kadar yükselirseniz yükselin hep bilgiye öğrenmeye açık olun. Örneğin yabancı diliniz yoksa dil edinin, varsa ikincisini öğrenin. Basınla iyi geçinin. Birçok lider biliyorum ki basınla arasındaki sorun yüzünden kaybetti. Basının gücü sizin tahmin ettiğinizden çok daha fazladır. Her zaman yakınınızda fikirlerinizi danışabileceğiniz mantıklı birini bulun. Kendi şirketinizde yoksa komşunuzdaki şirketten alın. Her ne koşulda olursanız olun açık ve dürüst olun. Risklerinizi hayatınızın erken safhalarında üstlenin. 20’li ve 30’lu yaşlar en ideali. Fırsatlar aslında tepenizde geziyor. Yalnızca elinizi kaldırmanız yeterli. Cesaretli olun. Elinizi kaldırın ki yakalayabilesiniz.” Dedi.

İktidara yakın olmak başarı kriteri değildir

Bir zamanlar başarılı bir şirket kurmak için en önemli kriter olan finansın gelişen süreçte yerini önce iyi bir teknolojiye ardından inovasyona bıraktığını şimdilerde ise iktidara yakın olunması inancının ağırlık bastığını dile getiren Kaynar, “Bence iktidara yakın olmak sürdürülebilir bir başarı değil. Bu yanlış bir inanç. Kaldı ki bugün İstanbul ve Dubai metrosunu yapan bir şirketin başında CHP milletvekili var. Bence başarının en önemli kıstası doğru insanlarla çalışmak. Yani insana olan yatırımdır” dedi. İyi yöneticileri İstanbul’dan getirip Anadolu’ya adapte etmenin çok zor olduğunun altını çizen Kaynar, bunun yerine Türkiye’de yeni bir modelin uygulanmaya başlandığını söyledi. Profesyonel yöneticileri Anadolu’da astronomik maaşlarla tutmak yerine haftanın bir gününde yapılacak toplantı başına anlaşmanın daha ekonomik ve faydalı olacağını söyledi. “Biz şimdi bir Anadolu firmasıyla bunu yaptık. 2 yönetici ve aileden 3 kişi haftanın bir günü yarım günlük toplantı yapıyor” diye konuşan Kaynar, Profesyoneller daha konsantre ve verimli bir şekilde o aile şirketlerine katkı koyuyor” dedi

Partilere profesyonel politikacı hizmeti

Türkiye’de yakın gelecekte siyasi partilere profesyonel politikacı bulmayı beklediğini belirten Kaynar, artık birçok ülkede şirketlere CEO bulur gibi partilere profesyonel özellikleri olan politikacıların görev almaya başladığını söyledi. Bağlı bulunduğu uluslararası şirketin İspanya’da kabineye 7 bakan seçtiğini, Yeni Zelanda’da ise Genel Kurmay Başkanı’nın bu yöntemle belirlediğini söyledi. Kaynar Yeni Zelanda öreğinin ardından “Gerçi Türkiye’de genelkurmay başkanını tayin edecek yetkiye gelemedik” esprisi de yaptı. Türkiye’nin dünyanın en komünist ülkesi olduğunu iddia eden Kaynar, iş dünyasının önündeki bürokratik engellerden dert yandı. Türkiye bence dünyadaki tek komünist ülkedir. Benim işim insan kaynakları. Dev firmaların başına profesyoneller buluyoruz. Ama ben tüm bu çalışmalarımı düzenli olarak İşkur’a bilgi ve evrak vermek zorundayım. Bu yıl benden İŞKUR 30 bin lira harç aldı. Şirketlere kırmızı halı sereceğimize bürokratik engel çıkartıyoruz. Bunun en başlıca etkenlerinden biri Fransa’nın bürokrasisini almış olmamız” dedi. Önümüzdeki 10 yıl zengin amcası olan veya çok çalışan ülkelerin kazanacağını savunan Kaynar, Türkiye’nin bu açıdan bakıldığında en şanslı ülkelerden biri olduğunu öne sürdü. Avrupa’nın artık çok zengin bir kıta olduğunu ancak çalışmak istemediğini dile getiren Kaynar, “Bu nedenle Avrupalı yatırımını Türkiye’ye yapmaya başladı. Bu arada doğalgaz rezervleri ele alındığında dünyanın en zengin ülkelerinden biri de Rusya. Diğer taraftan Körfez’deki ülkeler ve Katar gibi ülkeler de yatırımlarını Türkiye’ye kaydırmak üzere. Türkiye zengin amcalar konusunda şanslı” diye konuştu. Toplantının sonunda DEGİAD Başkanı Sadık Emre Çaputçu, Kaynar’a çiçek ve teşekkür plaketi sundu.