Buldanlı mucitler kendi tasarımlarıyla rüzgârdan elektrik üretmeye başladılar. Bağ evinde elektrik ihtiyacının karşılanması için direk ve abone masraflarının yüksek olması üzerine proje geliştiren Mehmet Küçük, Eyüp Durnal ve Tevfik Uslu, bağ evinin ihtiyacı olan elektriği rüzgârgülü ile üretmeye başladılar.
Bağ evinin kendisine ait olduğunu ama elektrik ihtiyacının maliyetinin çok yüksek olduğunu dile getiren Mehmet Küçük “Bu projeyi kafamda tasarladım. Tornacı ve demirci olan arkadaşlarım Eyüp Durnal ve Tevfik Uslu ile yapımına başladık. Bağ evimde buzdolabı, televizyon ve lambaları kullanabiliyorum. Rüzgâr gülümüz,  pervane, bisiklet jantı, kayış, 131 Şahin marka arabanın şarj dinamosu, akü ve invertörden oluşuyor. Rüzgar gülümüz, kuyruk bölümü ile rüzgar nereden eserse o tarafa dönebiliyor. 220 volt elektrik üretiyoruz. Şu anda ihtiyacını duyduğumuz elektriği üretebiliyoruz” dedi.

Rüzgâr gülünün metal ve torna aksamını tasarlayan ekibin diğer üyeleri Eyüp Durnal ve Tevfik Uslu’da yaptıkları açıklamada “Mehmet Küçük bu projesini bize aktardığında hemen işe giriştik. Bir haftada ortaya bağ evinin ihtiyacı olan projemizi hayata geçirdik. Rüzgâr gülümüzün toplam ağırlığı elli kilogram, pervanelerin boyu uçtan uca üç metredir. 2500.00 TL gibi düşük bir maliyetle imal ettik. Bağ evinin ihtiyacı olan elektrik için yaklaşık olarak 30.000 TL harcanılacağı düşünüldüğünde biz bunu sadece 2.500.00 TL ye yani yaklaşık yüzde ona tekâmül eden bir rakama mal ettik. İlerleyen günlerde modelimizi daha da geliştirerek üretim yapmayı hedefliyoruz” dedi.

Kaynak: Buldandayaşam.net