İki Girişimcinin Yaklaşık 2 yıl süren çalışmasının ardından ortaya çıkan el ilanı mühürleme makinesi sayesinde belediyelerin hem zaman yönünden hem de maddi yönden rahatladığı kaydedildi.
Denizli’de gazetecilik ve matbaacılık sektöründe çalışan Önder ve Ümit Varol kardeşler, yaklaşık 3 yıl önce belediyelerin el ilanlarını mühürlenmesini sağlayan bir makine üzerine çalışmaya başladı. İlk olarak Ar-Ge çalışması yürüten Varol kardeşler, 2014 yılında ilk makineyi üretmeyi başardı.
Belediyelerin 2464 sayılı belediyeler gelir kanunu kapsamında yer alan ilan-reklam vergisi konusunda büyük bir kaçak olduğu ve bazı firmaların el ilanlarını mühürsüz şekilde dağıtmasıyla belediyelerin büyük bir gelirden olduğundan yola çıkan Önder ve Ümit Varol, makine için gerekli izinleri de aldıktan sonra üretim aşamasına geçti. Bu dönemde tamamen öz kaynaklarıyla hareket eden girişimci kardeşler, pazarlama safhasında da belediyelerle irtibata geçti. Makine sayesinde ilan ve reklam gelirleri anlamında belediyelere büyük avantaj sağlanacağını anlatan Varol kardeşler, birçok belediyeye makinenin satışını gerçekleştirdi. Belediyelerden taleplerin gelmeye devam ettiği öğrenilirken, el ilanı makinesi üretimi de devam ediyor.
3 yıl önce önemli proje için çalışmaya başladıklarını kaydeden Ümit Varol, "Makinemiz el ilanlarını mühürleme makinesidir. Hem tekli hem de çoklu şekilde yapıyoruz. 2464 sayılı belediyeler gelir kanununa göre belediye sınırları içindeki tüm el ilanları vergiye tabidir. Ancak bu konuda belediyelerimiz bu kanunu çok fazla uygulayamıyor. El ilanlarını belediye çalışanları tüm gün mühürlemek zorunda kalıyordu. Bu konuda belediyelerin de büyük maddi ve zaman kaybı oluyordu. Biz makinenin seri üretimine başladık. El ilanı mühürleme makinesinin tüm yetki belgelerini ve patentini de aldık" dedi.
Makine sayesinde ilan ve reklam vergisi konusunda belediyelerin önemli bir kar ettiğini kaydeden Varol, "Birçok belediye ile görüşüyoruz. Belediyelerde çalışanların günlerce çalışarak yaptığı mühürlemeyi bu makine birkaç saat içinde yapabiliyor. Saatte 10 bin adet mühürleme yapabiliyor. Bir belediyenin geliri 100 bin TL’den, bu makine sayesinde 2 buçuk milyon TL’ye çıktı. Bunu Denizli’de yapmanın gururu içindeyiz. Türkiye’de bu makinenin üretimini sadece biz yapıyoruz. Belediyeler bu makineye ilgi gösterirlerse, belediyelerdeki büyük vergi kayıpları da azalacaktır. Bu makinenin tamamen Türk yapımı olduğunu da söylemem gerekir" dedi.