Denizli’de 2 bin 250 yıllık antik kapalı pazaryeri, alışveriş yapılacak hale getiriliyor. Erozyonla toprak altında kalan Tripolis antik kenti, kazılarla günyüzüne çıkarılıyor. 19 antik kentin bulunduğu Denizli’de Hierapolis ve Laodikya’dan sonra en önemlilerinden birisi olan ve Lidyalılar tarafından kurulan Tripolis’in antik kapalı pazaryeri ve caddeleri, yeni yapılmış gibi ortaya çıkarılmaya başladı. Buldan ilçesi Yenicekent beldesi sınırları içinde yer alan Pamukkale’ye yarım saat uzaklıktaki bir yamaca kurulan Tripolis'in, erozyondan dolayı toprak altında kaldığı için çevredeki en sağlam antik kentlerden biri olduğu belirtiliyor. Denizli Valiliği, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ), Buldan Kaymakamlığı, Yenicekent Belediyesi ve TÜRSAB tarafından desteklenen kazıda, beş aylık sürede bir pazaryerinin giriş kapısı ve bazı yolları açıldı. 12 ay kazı çalışmasının yapılacağı yerin, bir yıl sonra turistlere hediyelik eşya satılabilecek hale getirilebileceği ifade ediliyor.

Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Belediye Başkanı Osman Zolan, PAÜ Rektörü Hüseyin Bağcı ve diğer protokol üyeleriyle birlikte Tripolis kazı yerinde incelemelerde bulundu. Ardından basın mensuplarına açıklama yapan Vali Demir, antik kentin MÖ 200 önceye dayanan üç önemli kentten biri olduğunu söyledi. Antik dönemde ticaretin ve dokumanın merkezlerden birisi olduğunu ifade eden Demir, önceden bir ay yapılan kazıların 12 aya çıkarılacağını ifade etti: “Bu kazı başlayalı 5,5 ay oldu. İddia ediyoruz ki normal kazılarda belki 15 senede yapılan iş başarıldı. Kazılar başladığında burada sahip olduğumuz değer hakkında bilgimiz yoktu; 5,5 ay sonra açık ve kapalı pazaryeri bulunmuş ve caddeler tamamen ortaya çıkarılmış. Hocalarımızın şu andaki hedefi, özellikle antik çağda kapalı pazaryeri olarak kullanılan alanı açarak, önümüzdeki yıl turizmin hizmetine vermek. 2013 yılı sonuna doğru bu pazaryeri, turistik anlamda satış yapılabilecek hale getirilecek.” dedi. Bilimadamlarının verdiği bilgiye göre Tripolis’in en büyük şansının, erozyonlarla toprak altında kalması olduğunu aktaran Demir, “Altını açtığınızda, sanki bugün yapılmış gibi çok sağlam bir yapıyla karşılaşıyorsunuz. O dönemin model kentlerinden bir tanesini görebiliyorsunuz.” diye konuştu.

Tripolis Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bahadır Duman ise bir yamaç yerleşimi olduğu için erozyon toprağıyla dolduğunu, bu yüzden sağlam kaldığını vurguladı. Duman, “Biz 3,4 metre aşağıda yapıları sağlam bir şekilde bulabiliyoruz. Şu anda çatı seviyesinde duruyoruz ama önümüzdeki yıl kazıların sonunda sizi aşağıda karşılayacağız. Burada sadece kapalı pazaryeri yok, sivil mimariye ait kamu binaları, hamamlar, tiyatro, büyük bir stadyum var. Bölgede bu kadar sağlam başka bir örnek yok.” şeklinde konuştu.

Rektör Bağcı da arkeolojik araştırmalara ayırdıkları payın bundan sonra önemli bir kısmının, Laodikya’da olduğu Tripolis’e de aktarılacağını açıkladı.