Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ülkenin sahip olduğu zengin biyoçeşitliliğin korunması ve gelecek nesillere aktarılması için çalışmalarını sürdürüyor. Bu çalışmalar çerçevesinde Denizli’de yeni bir bitki türü keşfedildi. “Ekimia ozcan-secmenii” adı verilen bitki Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından korunacak.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, “DKMP Genel Müdürlüğü ile Ege Üniversitesi, Botanik Bahçesi ve Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü araştırma ekibinin Denizli’nin Acıpayam ilçesinde bulunan Sami Soydam-Sandalcık Barajı ve HES sahası sınırları içerisinde yaptığı çalışmalar neticesinde yeni bir bitki türü keşfedildi" denildi.
Bitkinin yeni lokasyonda yayılış gösterildiği belirtilen açıklamada, "Ülkemiz monotipik endemik türleri arasında yer alan Ekimia cinsine ait “Ekimia ozcan-secmenii’’ adı verilen bu bitki türü, tek nokta endemik ve sınırlı lokasyonda yayılış gösteriyor. Keşfedilen bu yeni türün korunması maksadıyla gerekli hassasiyet gösterilerek arazi çalışmaları yapıldı ve tür, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından koruma altına alındı" bilgisi paylaşıldı.
Bitkinin gelecek nesillere aktarılması için çalışmaların önemli olduğunu belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Ülkemiz endemik türler açısından oldukça zengin bir konumda bulunuyor. Bizlere düşen görev ise bu zenginliğimize gözümüz gibi bakmak ve bu türlerin geleceğe intikalini sağlamaktır" dedi.