HABERDENİZLİ.COM

Geçtiğiniz günlerde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının başvurusuyla ortaya çıkan olayda “Mor Beyin”  isimli bir yazılımla 11 bin  480 kişinin FETÖ/PDY’nin haberleşme programı Bylock’u kullanmadığı halde GSM numaralarının  ‘ByLock’ IP’lerine yönlendirildiği ortaya çıkmıştı.  Bu yazılım yüzünden 11 bin 480 kişi mağduriyet yaşadı. Bir çoğu tutuklanarak cezaevine gönderilirken kamudaki ve özel sektördeki işlerini kaybettiler.

“Mor Beyin” tuzağının ortaya çıkmasının ardından ise mağdurlar bir bir tahliye olmaya başladı. Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman’ın açıklamasıyla bu kişilerin kripto programla ilgilerinin bulunmadığı, aksine FETÖ mağduru oldukları anlaşıldı. Kocaman, ayrıca telefonları ByLock’a yönlendirildiği tespit edilen ve farklı illerde tutuklu bulunan kişilerin, haklarında başka hiçbir delil yoksa tahliyesinin talep edilebileceğini söyledi.

DENİZLİ’DE 101 KİŞİ VAR

Henüz hakkında işlem yapılmayan 10 bin 380 kişinin yargılanmayacağı öğrenildi. Tahliye edilenler arasında; Teknik Direktör Şaban Yıldırım, Van Tuşpa İlçe Emniyet Müdürü Selahattin Gülseren, Cumhuriyet gazetesi muhasebecisi Yusuf Emre İper, Bursa eski 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Fahrettin Baş ile AK Parti Yalova eski milletvekili Şükrü Önder de bulunuyor. İstanbul’da 3 bin 610 kişi mağduriyet yaşarken Ankara’da 1223 kişi mağdur oldu.  Denizli’de ise 101 kişinin Bylock kullanmadığı halde  tutuklandığı tespit edildi.  tutukluların ne zaman tahliye edileceği ise henüz bilinmiyor.

BYLOCK KHK’SI

Tahliyelerin başlamasının ardından şimdi de mağdur olanların temize çıkarılması için harekete geçildi. ByLock tuzağı kurulduğu anlaşılan kişiler için yeni bir Kanun Hükmünde Kararname (KHK) hazırlığı başladı. Yayımlanacak yeni KHK ile tahliye olanların işe dönüşü sağlanacak. Süreç, sadece bu uygulama ile ByLock girdiği tespit edilen ve bu sebeple ihraç edilmiş kişiler için geçerli olacak. FETÖ yüzünden özel sektördeki işini kaybedenler de “iadeiitibar” bekliyor. KHK’da bu yönde bir düzenleme olup olmayacağı ise merak konusu.