HABERDENİZLİ.COM

Denizli Valisi Ali Fuat Atik yayınladığı mesajda şunları dile getirdi: " 1.Dünya savaşı sonrasında topraklarımıza göz diken düşmanlara karşı ilk kitlesel tepkilerden biri de İzmir’in işgalinden yalnızca dört saat sonra Denizli’de Müftü Ahmet Hulusi Efendi önderliğinde Millî Mücadele ateşi olarak yakılan Bayramyerindeki miting, bağımsızlığa âşık bir milletin olağan bir tepkisi olarak büyük bir destek bulmuştur.

Müftü Ahmet Hulusi Efendi, 15 Mayıs 1919’daki fetvasında: “Silahımız olmayabilir, topsuz tüfeksiz, sapan taşları ile de düşmanın karşısına çıkacağız. İstiklal aşkı, vatan sevgisi hassasiyet şuurumuz ve kalbimizdeki iman ile mücadelemizin sonunda zaferi kazanacağız. Bu uğurda canını verenler şehit, kalanlar gazilerdir. Bu mutlak olarak cihad-ı mukaddestir.” demiştir.

Bu fetva ile birlikte Denizli, bağımsızlık meşalesi altında toplanarak tüm imkânsızlıklara rağmen Millî Mücadelenin ilk neferleri arasında onurlu yerini almış ve bağımsızlık mücadelesinde, Kuva-yi Milliye saflarına katılan Batı Anadolu illerinden biri olmuştur. O gün taşla, sopayla, orakla yokluklar içinde Millî Mücadeleye baş koyan Denizli halkı, tek bir düşman askerinin şehre girmesine izin vermeyerek Millî Mücadele ruhunun nişanesi olmuş ve tarihteki yerini almıştır. 

Bizlere işgal edilmemiş bir kent bırakan ve bu uğurda omuz omuza ölüme yürüyen atalarımızın mirası olan vatan toprağında minnet borcumuzu ödeyebilmek için birlik ve beraberlik içinde, durmadan çalışmalıyız.

Hem maziye hem de atiye karşı taşıdığımız sorumluluk ağır ancak, bir o kadar da gurur verici. Yaşadığımız bu zor günlerde bu bilinçle her gün bir kademe daha yükselmek için neler yapabileceğimizin hesabını yapmalı, emanetçisi olduğumuz mirası bizden sonrakilere çok daha iyi koşullar altında teslim etmeliyiz.

Bu duygu ve düşüncelerle, başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere, kurtuluş mücadelesinde Denizli halkına önderlik eden Müftü Ahmet Hulusi Efendi ile Millî Mücadele’nin bütün kahramanlarını, Ülkemizin ve milletimizin bölünmez bütünlüğü için canlarını seve seve veren tüm Aziz Şehitlerimizi, Kahraman Gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum."