HABERDENİZLİ.COM

Denizli İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 23 maddesine göre, Vali Ali Fuat ATİK başkanlığında Kurban Bayramı süresinde alınması gereken COVİD-19 tedbirleri hususunda olağanüstü toplanmıştır. Bu kapsamda;

MEZARLIK ZİYARETİYLE İLGİLİ KARARLAR

1) Denizli genelinde Kurban Bayramı Arifesi ve Kurban Bayramı süresince toplu olarak mezarlık ziyaretlerinin yapılmamasına, bireysel olarak yapılacak mezarlık ziyaretlerinde oluşabilecek insan yoğunluğunu azaltmak için mezarlıklara giriş çıkışların ayrı noktalardan yapılacak şekilde gerekli düzenlemelerin yapılmasına karar verildi.

Ziyaretler sırasında maske-mesafe ve temizlik şartlarına uyulmasına ve mezarlıklarda herhangi bir ikramda bulunulmamasına karar verildi.

BAYRAM NAMAZI İLE İLGİLİ KARARLAR

2) Bayram namazı kılınacak camilerin içerisi ile bahçe/avlularında yoğunluk oluşmaması için Kaymakamlıklarca uygun görülen açık alanlarda da alınacak tedbirler çerçevesinde bayram namazı kılınabilecek şekilde düzenleme yapılmasına karar verildi.

3) Özellikle birden fazla mahallesi olan köylerde bayram namazlarının tüm mahalle camilerinde kılınmasına, tek bir camide toplanılarak yoğunluk oluşturulmamasına karar verildi.

4) Bayram namazı sonrası ve genel olarak toplu bayramlaşmaların yapılmamasına karar verildi.

5) Denizli İl geneli (ilçe ve köyler dahil) bayram süresinde toplu bayram yemeği organizasyonları, geleneksel güreş, festival vb. etkinliklerin yapılmamasına karar verildi.

6) Kurban Bayramı süresince Denizli'deki camilerden ve Belediye merkezi yayın sistemlerinden maske kullanımı ve kalabalık ortamlarda sosyal mesafe kuralına uyulması konusunda yer yer anons yapılmasına karar verildi.

KESİM YERLERİYLE İLGİLİ KARARLAR

7) Kurban Bayramı nedeniyle gerek hayvan satış, gerekse kurban kesim yerlerinde alınacak tedbirler çerçevesinde Sağlık Bakanlığı Koranavirüs Bilim Kurulu tarafından “Kurban Bayramı ve Öncesinde Hayvan Satış Yerlerine Yönelik Alınması Gereken Önlemler” başlığıyla belirtilen tüm kurallara işletme sahipleri, çalışanlar ve hizmet alan vatandaşlar tarafından eksiksiz riayet edilmesine karar verildi.

8) Bayramda kesilen hayvanlara ait hastalıklı organların (özellikle akciğer, karaciğer gibi) ve kesim sırasında oluşabilecek atıkların kist hidatik riskine karşı evcil ve yabani hayvanlara verilmemesine karar verildi.

Konu hakkında gerekli hassasiyetin gösterilerek uygulamanın yukarıda belirtilen çerçevede eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesinin sağlanması, tedbirlere uymayanlarla ilgili Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi karar verildi.

Aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına oy birliğiyle karar verildi.