HABERDENİZLİBCOM

Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen bu yıl çam balının kilogramının toptan 12-13 liradan çiçek balının ise 14-15 liradan satıldığını belirten Birlik Başkanı Çomak, “Denizli’de yaşanan anı yağışlar, ardından devam eden sıcak hava ve kuraklık bal üretimimizi etkiledi. Kovanlarda arı ölümlerimiz ve yavru ölümlerimiz oldu. Ancak çam ve çiçek balında hasat dönemini tamamladık. Birliğimize üye bin arıcımıza ait 180 bin kovanda yılda 2 bin tona yakın bal üretimi yapıyoruz. Üretilen balları gerekli tahlillerin ardından birliğimize ait tesiste paketleyip etiketlendiriyoruz. Üyelerimiz ürettiği balı toptan olarak tüccarlara da satabiliyor. Kendi paketlediğimiz balların kilogramını 30 TL’den veriyoruz” dedi
 

Kovan sayısı her yıl artıyor

2003 yılında 128 üyeye ait 40 bin kovan bulunurken, 2018 yılında bin üyeye ait 180 bin kovanla üretime devam ettiklerini belirten Çomak, "Denizli'de 15 yılda üye kaydımız beş kat, kovan miktarımız ise dört kattan fazla kat arttı. İnsanlarımız doğal bal üretmeyi, arılarla uğraşmayı seviyor. Birliğimize üye bal üreticilerimiz de sürekli kovan artışına gidiyor. Arıcılık, güvercin beslemek gibi bir hastalık. Arılarla uğraşmaya başlayan insan, asla kovanlarından vazgeçmez.

Tarım Bakanlığı ve federasyonumuz arasında imzalanan ‘Genç çiftçi projesi’ kapsamında 23 genç arıcımıza 30’ar bin TL hibe destek sağladık. Proje kapsamında her genç yeni üyemize içinde 8 çıta ve 40 bin civarında arı bulunan 46 kovan verdik. Yani genç çiftçilerimiz 46 kovanda yaklaşık 1 milyon 840 bin hibe arıyla bal üretimine başladı. Toplamda proje kapsamında 23 genç üreticimize 42 milyon 320 bin arı vermiş olduk.

Tamamı hibe olan bu kovanlar ve arılarla bal üretimimiz daha da artacak. Federasyonumuz tarafından da proje kapsamında arı ve kovan sahibi olan genç üreticilerimize çeşitli arıcılık malzemeleri hediye edilecek" dedi.

Denizli Türkiye'nin Bal Üretiminin Yüzde 2’sini Karşılanıyor