10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın Denizli ayağı, 10 Haziran 2012'de Atatürk Stadyumu'nda yapılacak. 2003 yılında 17 ülkeden 62 öğrencinin katılımıyla düzenlenen etkinlik için bu yıl, 135 ülkeden renkleri ve dilleri farklı 15 bin öğrenci geldi. Denizli'de yapılacak etkinliğe ise 20 ülkeden gelen 60 öğrenci katılacak. Geçen yıl 30 bin kişinin katıldığı etkinliğe, bu yıl 40 bin kişi bekleniyor.

Olimpiyatların Türkiye’de dalga dalga heyecan oluşturduğunu ifade eden Denizli Valisi Abdülkadir Demir, “Şehir heyecanla bekliyor. Bu organizasyonu düzenleyenler sadece Türkiye’de değil, dünyanın her yerinde başarılı hizmetler yaptı. Bu olimpiyatlar, Türkiye’nin dünyada farkındalığının en önemli göstergelerinden birisidir. Geçen yıl Denizli’de yapılan organizasyon, en başarılı ve göz dolduranlardan biriydi. Valilik olarak bütün kurumlarımızla bu çalışmaya destek veriyoruz.” dedi.

AK Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci de Türkçe Olimpiyatları’nın Türkiye genelinde estirdiği meltem esintilerini zevkle seyrettiğini ifade etti. Zeybekci, “Çocuklarımızın Denizli’ye gelmesini hasretle bekliyoruz. Önden giden atlılar, o fedakâr atlılar, o serdengeçtilerin diktiği tohumların yeşerdiğini görüyoruz. Yeşermekten öte çınar olduğunu, ağaç olduğunu, rengârenk meyvelerinin sergilendiğini görüyoruz. Onların çiçeklerinin Anadolu coğrafyasına yayılması, insanımızın neleri başarabileceğinin göstergesidir.” diye konuştu.

Denizli İl Genel Meclisi Başkanı Hüseyin Gürlesin de Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nın ülkenin ve insanlarının tanıtımı için çok önemsediği, muhteşem bir proje olduğunu kaydetti. Gürlesin, “Türkçemiz'in dünyada giderek yaygınlaştığı kıvancıyla halkımızın da ilgisi, sevgisi ve desteğinin çığ gibi büyüdüğü açıkça görülmektedir. Bu olimpiyatlarda farklı dilde ve farklı kültürde olan çocuklara sadece Türkçemiz'in değil, kültürümüzün de öğretildiğini görmek ayrı bir sevinç kaynağıdır.” dedi.

Denizli İl Özel İdare Genel Sekreteri Adem Oklu, bu etkinliğin Türkiye insanının sevgisini, dilini, kültürünü ve bütün güzelliklerini kalplere nakşetmeyi esas aldığını, sevgi ve gönül köprüleri kurduğunu belirtti. Oklu, “İnsanı insan olduğu için sevmek felsefesiyle düzenlenen bu etkinliğin, dünya barışına çok somut katkılar sağladığı ve sağlamaya devam edeceği muhakkaktır. Rengi, dili, dini ve kültürü farklı çocukların Türkçe şarkılar ve şiirler söylemesi, folklorumuzdan sanki bizden biriymiş gibi mükemmel örnekler sergilemesi seyreden insanımızı hayran bırakmakta, bu sevinç, coşku, heyecan ve gurur, zaman zaman gözyaşlarıyla ifadesini bulmaktadır.” şeklinde konuştu.

‘DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK’

Denizli Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Abdülkadir Uslu ise bu olimpiyatları düzenleyen kişilerin dünya barışına, kültürüne ve insanlığa saygıyı, sevgiyi ön plana çıkaran, dini, dili, ırkı ve inancı düşüncesi ne olursa olsun insanı insan olarak kabul edip dünyada ahlâklı insanlar yetiştirmeyi amaçladığını belirtti. Uslu, şunları kaydetti: “Kardeşliği öne çıkaran böyle bir çalışmanın dünyada örneği yok. Bu desteklenmeli, büyüyerek devam etmeli. Bu hizmet hareketinin bu aşamaya gelmesi, dünyanın dört bir yanında insanları eğiterek Türk insanını temsil etmesi, işadamları olarak bizleri de sevindiriyor.”