İlimizin önemli yer altı kaynağı olan Jeotermal suyun sağlık turizminde değerlendirilmesi için yapılan girişimler her geçen gün artıyor. Geçtiğimiz Mart ayında Almanya’da düzenlenen Turizm Fuarında Vali Abdülkadir Demir’in başkanlığındaki heyet, Alman Medikal Wellness Vakfı yöneticilerini İlimizde inceleme yapmak ve görüş alışverişinde bulunmak üzere Denizli’ye davet etmişlerdi.
Termal Sağlık sektöründe kalite, akreditasyon, tanıtım, pazarlama ve sağlık donanımlarının oluşturulması konularında danışmanlık hizmeti sunan özellikle Avrupa ülkelerindeki termal ve tıbbi hizmet veren otellerin üye olduğu Alman Medikal Wellness Vakfı yöneticileri yapılan davet üzerine İlimizdeki termal tesisleri incelemek üzere Denizli’ye geldiler.
Sarayköy Umut Termal Otel’de Medikal Wellness Vakfı Başkanı Lutz Lungwitz ve Vakfın Genel Müdürü Dietrich Lenk ile bir araya gelen Vali Abdülkadir Demir, İlimizdeki termal tesisler hakkında bilgiler verdi.
Türkiye’de jeotermal kaynak bakımından en zengin bölgenin Denizli’de bulunduğunu vurgulayan Vali Demir, “Jeotermal, İlimizde sadece sağlık turizmi alanında değil, jeotermal elektrik alanında da önemli bir yer ediniyor. Son bulunan kaynakta elde edilen sıcaklık 240 derece ve bu konuda 95 megavatlık elektrik enerjisi üretebilecek Türkiye’deki en büyük jeotermal elektrik santralinin yapımına burada başlandı. Başka bir uygulama ise jeotermal tarım ile çalışmalarımız var. Bölgemiz tarım için çok uygun bir bölge. Sera Organize Bölgesi’nin yanı sıra vatandaşlarımız kendi arazisinde termal kaynaktan ısıtma sureti ile seracılık yapıyor.
Denizli’nin Termal Sağlık turizminde istenen noktada bulunmadığını ifade eden Vali Demir, “Termal Sağlık Turizmi anlamında çok önemli kaynaklara sahibiz. Ancak bulunduğumuz nokta arzu ettiğimiz nokta değil. Çok daha iyi noktalarda olmak zorundayız. Buradaki uygulama antik dönemlere dayanıyor. 4 bin yıl öncede insanlar sağlık amaçlı buraya yerleşip hayatlarını burada sürdürmüşler. Doğal kaynakların korunması, kirlenmemesi ve doğal halde insanlara ulaştırılması bizim en önemli önceliğimiz. Şehir olarak özellikle Pamukkale’ye ulaşan tüm yollarımızı yeniliyoruz” dedi.
Vakıf ile birlikte çalışmak için hazır olduklarını sözlerine ekleyen Vali Abdülkadir Demir, “Karahayıt Beldemizdeki ‘Kırmızı Suyun’ sağlık anlamındaki değeri ortada. O bölgede önceki dönemde yapılan yanlış yapılaşmayı düzeltiyoruz. Önceliğimiz bu bölgenin Kür Merkezi olması. Türkiye’de hiçbir yerde olmayan konsepti oluşturmayı planlıyoruz. Avrupa’daki yaşlı nüfus göz önüne alındığında dünyada böyle bir ihtiyacın olduğu görülüyor. Bunu doğru organize ederek, talebin sağlıklı şekilde karşılanması için birlikte çalışmak istiyoruz ve destek bekliyoruz. Birlikte çalışmak için şehir olarak hazırız” diye konuştu.
Medikal Wellness Vakfı Başkanı Lutz Lungwitz, Türkiye’de bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu, Pamukkale’nin sağlık turizm merkezi olmasının daha öncede görüşüldüğünü ve son halini aldığını söyledi. Birkaç gün önce geldikleri Denizli’de yapılan incelemeler ve yöneticilerle düzenlenen toplantılarda, ITB Berlin Uluslar arası Turizm Fuarını kendilerine hedef olarak belirlediklerini dile getiren Lungwitz, fuarda kendilerine ait büyük bir stanttın bulunduğunu, fuarın Avrupa’da önemli bir vitrin oluşturduğunu, Vakıf olarak her yıl ayrı bir konu seçerek katılımcılara ve basına fuarda sunduklarını ifade etti. Bu yıl Pamukkale’nin tanıtılması için hazırlık yapmayı planladıklarını vurgulayan Vakıf Başkanı Lungwitz, sağlık turizmi için Avrupa’da talep edilen her şeyin Denizli’de bulunduğunu ve çalışmaların verimli olacağına inandığını söyledi. Herkesin bu konuda ilgili olduğunu kaydeden Lungwitz, kendilerine bir yılı hedef aldıklarını ve ITB Berlin Uluslar arası Turizm Fuarında bu girişime start vereceklerini belirtti.