Uzun süre önce raflardan kalkan emayenin yerini çelik tencereler alırken moda tersine döndü ve artık çeyizleri ve mutfakları emayeler tekrar süslemeye başladı. Renk renk, desen dese tasarlanan emaye kaplı ürünler su ısıtıcılarından cezvelere, hatta bardaklara kadar raflarda yerini almaya başladı. Bu yeniden gözde olan ürünün üreticileri ise Denizli ve çevre ilçelerinde. Emaye üretimi yapan ünlü yabancı markalarının yanı sıra Türkiye'de bu günümüzün modası olan emaye ürünleri ise Denizli'de üretiliyor.

Emaye ürünlerinin yapılışı;

Emay maddesi, silisyum, soda, boraks, kurşun oksit, potasyum hidroksit ve renk verici metal oksitlerin eritilmesiyle oluşturulan, bazı maddeleri korumak veya parlaklık kazandırmak için kullanılan saydam veya donuk cam benzeri bir ciladır. Tüm bu maddeler karıştırılıp eritilir ve kaplanacak olan metal, emaye banyosuna batırılıp çıkarılır. Daha sonra da yaklaşık 900 derecelik fırınlarda pişirilir.

Emaye ürünler sağlıklı mı?

Kaplaması çizilip yıpranmadığı takdirde hayır. O yüzden her zaman tahta veya silikon kaşıkla kullanılmalı, çizilmeyecek şekilde temizlenmeli. İyi baktığınız takdirde yıllarca kullanabilirsiniz. Emaye kaplamalı ürünler 220-250 dereceye kadar dayanıklıdırlar. Yere düşürmediğiniz veya büyük bir güç uygulamadığınız takdirde kırılıp bükülmezler, (üretici tarafından aksi belirtilmezse) bulaşık makinesinde yıkanabilirler. 


Sena Kuru