HABERDENİZLİ.COM

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk TEMA Vakfı tarafından yapılan bir çalışmadan yola çıkarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı tarafından yanıtlanması istemiyle bir yazılı soru önergesini Meclis Başkanlığı’na verdi.

IV. Grup maden kategorisinde yer alan kömür ve metalik madenciliğe yönelik 78 ilde 2 bin 685 noktada, Denizli özelinde ise 47 noktada yaklaşık 30 bin hektar alanın ihaleye çıkması üzerine konunun çevre ve ekonomi yönünden önemine dikkat çeken Yasin Öztürk sorduğu sorular ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanın’dan bilgi istedi . Hazırlanan yazılı soru önergesi 5 sorudan oluştu.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Yasin Öztürk, Aşağıdaki sorularının Anayasanın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 96. Maddesi gereğince Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ettiğini belirtti.

DENİZLİ MİLLETVEKİLİ ÖZTÜRK TARAFINDAN ŞU SORULAR SORULDU

TEMA Vakfı tarafından IV. Grup maden kategorisinde yer alan kömür ve metalik madenciliğe yönelik bir çalışmada aşağıdaki tespite yer verilmiştir:

“Maden Petrol Arama Genel Müdürlüğü 2019 yılının Temmuz ayından bugüne kadar geçen sürede, 78 ilde 2 bin 685 noktada, toplamı Kayseri il sınırlarını aşan büyüklükteki ruhsat alanlarını ihaleye çıkarmış bulunuyor. Denizli'de 47 noktada yaklaşık 30 bin hektar alan ruhsat ihaleye çıkmıştır.”

Bu doğrultuda;

1- Maden Petrol Arama Genel Müdürlüğü tarafından, 2019 yılının Temmuz ayından bugüne kadar geçen sürede maden arama ve işletilmesi kapsamında kaç noktada, ne kadar alanlık bir bölge için ihaleye çıkılmıştır?

2- Bahsi geçen 2 bin 685 noktada açılan maden arama ve işletilmesine yönelik kaç ihale yapılmış, bu ihalelerin kaçı sonuçlanmıştır?

3- Çeşitli illerde 2 bin 685 noktadaki maden sahalarının ihalesinden Bakanlığınızca beklenilen maddi kazanç ne kadardır? Hangi bölge ve hangi madenden ne kadar kazanç beklenilmektedir?

4- Denizli’de IV. Grup madenler kapsamında kaç noktada, ne kadar alanlık bir bölge için ihaleye çıkılma kararı verilmiştir? Bu ihaleler gerçekleştirilmiş midir? Denizli’de yapılacak madencilik faaliyetinden ne kadar kazanç beklenmektedir?

5- Denizli’de maden arama ve işletme için ihale edilecek alanlar belirlenirken, ilin ormanlarının, tarım alanlarının, meralarının ve endemik bitki türlerinin zarar görmemesi için bir çalışma yapılmış mıdır?